Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Zničili jste nám svatbu!“ 15 naštvaných nevěst to vládě řeklo od plic v Římě

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. července 2020
19:30

Před slavnou římskou Fontánou di Trevi se sešlo 15 naštvaných nevěst, ženy v dlouhých bílých šatech s botami na vysokých podpatcích a bělostnými paraplíčky protestovaly proti restrikcím přijatým kvůli koronaviru. Musely kvůli nim totiž odložit svoje svatby, informoval list Daily Mail.

Itálie patří mezi nejhůře postižené státy v Evropě, zvláště na počátku pandemie to se zemí vypadalo kriticky. Vláda vyhlásila celostátní karanténu a v Itálii se na dlouho zastavil život, v současné době se vše vrací „do starých kolejí“. I ve fázi rozvolňování ale některá opatření zůstávají, jejich porušování se tvrdě trestá. Italům nyní například hrozí za porušení podmínek karantény až rok a půl vězení a pokuta 133 tisíc korun.

Roušky nevěsty odložily

„Zničili jste naši svatbu!“, „Svatby bez restrikcí!“ či „Kostely zavřely své dveře pro svatby!“, to jsou hesla, které rozzuřené nevěsty vykřikovaly a nesly na svých transparentech. Ženy své bílé modely doplnily i o ladící roušky, které však v průběhu demonstrace kvůli horkému počasí odložily. S protestem vystoupily nejen před turisty oblíbenou fontánou, ale také před budovami parlamentu a průmyslovými centry, na kterých se karanténa značně podepsala.

Naštvané nevěsty protestovaly v Římě. Kvůli koronaviru jim zase odsunuli svatby Naštvané nevěsty protestovaly v Římě. Kvůli koronaviru jim zase odsunuli svatby | Reuters

Událost pořádala Italská svatební asociace a nazvala ji „Flash mob nezadaných a neprovdaných“. Nevěsty si jménem asociace stěžovaly, že kvůli dlouhé karanténě musely rušit nebo přesouvat své svatby. Vláda poukázala na to, že karanténa a zrušení všech „postradatelných“ akcí, byly jediným způsobem, jak zpomalit šíření koronaviru.

Římská radnice navíc doplnila, že všem, kteří měli zarezervovaný civilní obřad, byla udělena výjimka. Svatba proběhla, ale mohli se jí kromě snoubenců zúčastnit jen 2 další hosté. Církevní obřady byly v době karantény zrušeny úplně. V současné době ale už všechny svatby včetně těch církevních mají zelenou.

Hosté musí dodržovat zásady sociálního distancování a na místě musí být přítomné dezinfekční gely. Členové církve musí mít roušky a rukavice. Tato pravidla neplatí jen pro církevní svatby, ale i pro klasické mše. Nevěsty podotkly, že není tak jednoduché znovu zorganizovat zrušenou nebo odloženou svatbu.

Koronavirus v Itálii

V Itálii je ke středě 8. července 241 tisíc potvrzených případů koronaviru, který si zde vyžádal přes 34 tisíc obětí. O víkendu obavy z nového zdroje nákazy vyvolal případ z města Vicenza. Z Bosny se tam vrátil podnikatel, který později zemřel na covid-19. Ve Vicenze muselo do karantény 89 lidí a reprodukční číslo se tam zvýšilo z původního 0,43 na 1,63. 

frantacizek ( 8. července 2020 22:02 )

no to se holkám vůbec nedivím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa