Pro začátek pískoviště

Jako první si rodiny s dětmi pořizují na zahradu většinou pískoviště. Mohou být plastová nebo dřevěná, různých tvarů a barevných provedení. K dostání jsou i pískoviště se stříškou, která chrání před nadměrným osluněním. Vždy by však měla mít kryt, který zabrání nezvaným zvířecím návštěvám. Některá pískoviště využívají k zakrytí plachtu, která je ale často jako ochrana nedostatečná.

Plastová pískoviště mají zpravidla dno. Kvůli odtoku dešťové vody však někteří výrobci doporučují pískoviště bez dna. Pod ně je ale potřeba natáhnout mulčovací textilii nebo jiný materiál, který propouští vodu a zároveň brání prorůstání plevelů. Zvažte také umístění. Trávník je sice ideální, počítejte ale s pískem všude kolem. Pískoviště by mělo být viditelné z domu. Vhodné umístění je pod stromem i na volném prostranství. Pozor, do pískoviště dejte jen tříděný a praný písek! Prodává ho většina prodejců pískovišť nebo hobbymarketů.

Houpačky a skluzavky

Všechny děti milují houpačky. Malé se obvykle houpají v plastových houpačkách s otvory pro nohy, větší v dřevěných s nastavitelnou výškou. Některé houpačky mohou být ve tvaru disku zavěšeného na laně, jiné mají pod sedátkem madla k uchycení pro případ, že by je děti chtěly využívat jako visutou hrazdu. V nabídkách najdete i dvousedadlové houpačky pro dvě děti.

K vyhledávaným hracím prvkům patří i skluzavky. Jednodušší jsou ty samostojné plastové, ty větší bývají z laminátu a napojují se na různé herní sestavy. Mohou být rovné nebo různě zvlněné, důležitá je jejich nosnost. Existují i skluzavky s přípojkou, na kterou lze napojit hadici s vodou. A při vhodné montáži lze skluzavku použít i k bazénu.

Domečky a zašívárny

Dětské domky poskytují dětem soukromí, útočiště a pocit vlastní důležitosti. Je to jejich výsostné území, tady hospodaří ony a platí tu dětská pravidla. Nevyužívejte je tedy jako úložiště hraček, pokud to děti samy nechtějí. V nabídce firem naleznete řadu různých dětských domečků, většinou dřevěných, ale i plastových. Ty dřevěné zvládne šikovný kutil vyrobit i sám. Stačí si stáhnout z internetu vhodný návod. Některé domky mají jen obvodové zdi a střechu, jiné se prodávají i s podlahou. Střecha může nebo nemusí být pokrytá vhodnou krytinou, dřevo je většinou tlakově impregnované, ale není to pravidlem. Domky mají většinou okna, dveře, některé i terásku, často bývají postaveny na vyvýšených stojinách. To může být výhodné pro umístění pískoviště pod domek tak, aby do něj nepršelo, a z boku vyvýšeného domku je možné připevnit například skluzavku.

Větší herní sestavy

Podobné kombinace využívají i různé stavebnicové herní sestavy. Vyrábějí se většinou z modřínového nebo smrkového dřeva. Prakticky všechny obsahují skluzavky – obvykle jednu, některé i dvě. Spodní část dřevěné věže může tvořit pískoviště, v horní části se zpravidla nachází vlastní domek nebo alespoň přístřešek. Pískoviště je možné vybudovat i odděleně, a to s krytem, stříškou nebo lavičkou s úložnými prostory. Ke každé sestavě lze připojit další prvky, jako jsou houpačky, opičí dráha, šplhací stěna nebo třeba lano. Díky modularitě je možná i jejich dodatečná montáž. Dopředu proto počítejte s dostatečným prostorem. Herní konstrukce musí být především stabilní a díky impregnaci odolné vůči povětrnostním vlivům. Cena sestavy není zrovna nízká, ale vyplatí se nešetřit. Obvykle ji pořídíte do dvaceti tisíc korun, nejlevnější modely koupíte na internetu pod deset tisíc.

Vždy bezpečná zábava

Ani v případě, že nehodláte investovat do velké hrací sestavy, nemusí vaše děti na zahradě strádat nudou. Pořiďte jim houpací sítě, mobilní nebo zabudovanou trampolínu, dětský stan, přivažte ke stromu lanový žebřík nebo jen lano s uzlem na konci. Vyhraďte jim také prostor k vybudování „bunkru“. Vždy ale platí, že herní prvky, statické i dynamické, musí být správně smontovány a ukotveny. Pokud si na to netroufáte, dodavatel za poplatek udělá vše za vás. Před nákupem herních prvků si také nezapomeňte ověřit, jestli splňují předepsané normy a certifikace.