Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po masakru ve Vrútkách policie neváhala: Video zachytilo drsný zásah proti muži s nožem

Autor: ran - 
9. července 2020
11:39

V ulicích Starého Města v hlavním městě Slovenska předvedla dramatickou akci zásahová jednotka Policejního pohotovostního útvaru. Na místě byli přítomní i pyrotechnici. Zákrok byl natočený na video. Muž policisty ohrožoval nožem a vykřikoval Allah Akbar. Nakonec ho ale zpacifikovali. Policie se brání nařčení z nepřiměřenosti zásahu! Ostatně po tragédii ve Vrútkách se její nervozitě nelze příliš divit.

Před španělským velvyslanectvím v Prepoštské ulici v Bratislavě zažili kolem poledne velké drama. Scéna skoro jako z akčního filmu se odehrávala kvůli muži s batohem na zádech a s vytaseným nožem. Ale už o několik hodin dříve, když šli lidé ráno do práce, prý muž seděl na schodech ambasády. 

„Když jsme kolem deváté přicházeli, tak ten pán tady seděl. Kolega se ho ptal, jestli nepotřebuje pomoc. On řekl, že žádnou pomoc nepotřebuje. Pravděpodobně potom někdo z ambasády na něj zavolal policii,“ uvedl jeden ze svědků pro televizi Joj.

Policie uvedla, že příslušníci na místě začali s mužem komunikovat a opakovaně ho vyzývat, aby svého konání zanechal. Odmítal uposlechnout. Údajně se ohrazoval zcela nesmyslnými věcmi. Například tím, že je na španělské půdě, a proto ho nemůžou zadržet. Dále si vymýšlel, že pro něj přijde Juan Carlos (bývalý španělský král Juan Carlos II) a zachrání ho.   

„Křičel hlouposti, skutečně vymyšlené hlouposti. Třeba ať přijde prezidentka, že má nějaké doklady a modrou knížku, ať mu nejdřív donesou zákon, paragrafy. Že není důvod, proč by na něj měli mířit zbraní, když on má v ruce jen nůž,“ popsal svědek televizi dramatickou situaci na místě. Přitom všichni mají na paměti chvíle, kdy jen před měsícem mladík vyzbrojený nožem vraždil na základní škole ve Vrútkách. 

Video  Video likvidace útočníka na školu v obci Vrútky.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Stejně jako tam ani v Bratislavě na opakované výzvy policie muž zprvu nereagoval. Na videu je vidět, že následně odhazuje nůž a choulí se do klubíčka. Poté se na něj sesype několik policistů. Jeden z nich do ležícího muže kope - jeho kolega ho proto udeří rukou přes helmu se slovy „Nekopej ho, točí to!“ s nevyřčeným poukazem na lidi v oknech, kteří si celou scénu nahrávali. Zadržený utrpěl lehké zranění, byl na místě zdravotníky ošetřen. Pak putoval na služebnu.

Na místě zůstal batoh, který měl muž při zákroku na zádech. Mohla se v něm skrývat výbušnina, což byl důvod, proč se akce účastnili i pyrotechnici. Ti po zásahu zavazadlo podrobili zkoumání, naštěstí však s negativním výsledkem. Kromě specialistů na výbušniny se v okolí pohybovali také členové Úřadu pro ochranu ústavních činitelů.

Protože zákrok vyvolal otázky po přiměřenosti, policejní viceprezidentka Jana Maškarová k případu vydala prohlášení následujícího znění. „Z medializovaného videa se nedá přesně vyhodnotit, zda byl, nebo nebyl zákrok adekvátní. Momentálně jejich nadřízený vyhodnocuje zákrok podle kamerových záznamů. Zákrokem se bude zabývat Odbor kontroly Prezídia Policejních sborů,“ sdělila.

„Je třeba si ale uvědomit, že muž měl batoh a policisté museli pracovat s tou verzí, že v něm mohl mít výbušninu. Kromě toho křičel Allah Akbar. Proto bylo nasazeno tolik policistů a použity donucovací prostředky,“ dodala Maškarová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání