Takzvané účelové domky s velikostí do 10 m2 plochy se hodí pro uskladnění zahradní techniky, nářadí a dalšího vybavení. Jsou plechové, plastové i dřevěné. Ty větší pak mají širší využití. Do této kategorie patří domky nebo zahradní chatky s velikostí od 12 m2 do 25 m2 i více. Většina domků v této kategorii je ze dřeva (malé domky s panelovou konstrukcí, větší se srubovou konstrukcí). Do těch už se toho vejde víc a můžete s nimi vymýšlet spoustu věcí. Velmi oblíbený je koutek vybavený zahradním lehátkem. A když v nich zřídíte přívod elektřiny a vody, nabízejí v podstatě komfortní celoroční bydlení. Zajímavým řešením je využití takových domků místo tradiční chaty. Řadu modelů lze vybavit terasou nebo přístřeškem, takže si na volném pozemku můžete velmi rychle a bez velkého zdění postavit účelný rekreační objekt. Výhodou je zvolit typ domku, u kterého lze nadefinovat počet a umístění oken, typ dveří nebo typ střešní krytiny.

Na plechu raději nešetřete

Kromě velikosti je důležitý i použitý materiál. Ten také ovlivní výslednou cenu, která pro mnoho lidí při nákupu hraje hlavní roli. Asi nejlevnější jsou malé plechové domky nejčastěji z Asie. Ale jak už to bývá, láce není zadarmo. Plech je většinou tenčí než 0,2 mm, takže mnoho nevydrží. Prodloužené záruky se u nich nedočkáte a kromě zkrácené životnosti je trápí další neduhy, často nedrží tvar a jsou příliš nízké. Kvalitní plechové domky poznáte tak, že jsou vyrobeny z dostatečně silného elektrolytického pozinkovaného plechu, který je opatřený žárově nanesenou barvou.Takový bude mít záruční lhůtu pět až deset let na prorezavění plechu skrz. K domkům se dá dokoupit i podlahová základna, ke které je možné přišroubovat podlahu. A nepotřebujete k nim stavební povolení. Domek prostě postavíte na rovnou a pevnou plochu a v případě, že ho dáte na podlahovou základnu, není nutné budovat betonovou základovou desku. V případě umístění domku na betonové podloží lze využít tzv. kotvicí sadu pro zpevnění celé konstrukce a větší stabilitu.

Přemýšlíte, jaký domek pořídit? Inspirujte se v naší galerii zahradních domků:

Fotogalerie
12 fotografií

Plastu vlhko nevadí

Plastové a plechové zahradní domky mají tu výhodu, že jsou prakticky bezúdržbové. Ani k nim nepotřebujete stavební povolení. Domek snadno postavíte na rovnou a pevnou plochu.

Nejhezčí jsou dřevěné

Není ale sporu o tom, že do českých zahrad nejlépe zapadnou domky dřevěné. Nejčastěji je na ně použito smrkové dřevo, které je ovšem potřeba pravidelně ošetřovat vhodným ochranným nátěrem. Větší typy jsou už vlastně chatky, ve kterých se dá bydlet. Menší domky mají panelovou konstrukci. Střecha má sedlový tvar a střešní krytina je z pískované lepenky. Větší domky jsou se srubovou konstrukcí. Staví se na základovou betonovou desku nebo pevnou dlažbu, v případě většího domku je lepší připravit stabilní štěrkobetonové základy.

Důležité kroky před pořízením

Před výběrem zahradního domku dobře zvažte, kam ho na zahradě umístíte. Neměl by v zahradě působit rušivě a měl by k němu být bezproblémový přístup. Dále se ještě před nákupem ptejte na možnost doručení domku až k vám na zahradu a nezapomeňte zjistit si cenu dopravného. Někdy jsou mezi jednotlivými prodejci velké rozdíly. Myslete také na to, že například v případě stavby domku většího než 25 m2 nebo jakéhokoliv domku na betonovém základu je nutné provést ohlášení stavby. Proto si před nákupem raději na stavebním úřadě ověřte aktuální situaci ohledně územního rozhodnutí, tedy rozhodnutí o umístění stavby. Zkušení prodejci také doporučují na místních úřadech ověřit platné předpisy pro oblast plánované stavby domku, protože stavba domku může být úřady - zrovna v místě plánované stavby - z různých důvodů omezena. V případě pronajatého pozemku je nutné se dohodnout i s jeho majitelem.