ONLINE CHAT
dobry den, jak je to u bank v současne situaci a procenta na uverech? bude se to snizovat? dekuji(michal)
Foto
Situace týkající se hypotečních úvěrů se mění každou chvíli a je velmi obtížné predikovat jakákoliv přesná čísla. Banky jsou celkově obezřetnější v poskytování hypoték, a přestože zájem o hypotéky je nad naším očekáváním, nepředpokládám, že by se sazby nějak razantně měnily.
Dobrý den, není dneska už v podstatě jedno, u koho mám běžný účet? Neměly by mě zajímat spíš ty další služby, co mi banka nabízí?(Karel)
Foto
Souhlasím s vámi, že je důležitá nejen cena běžného účtu, ale také další služby, které vám banka nabízí. A to nejen v podobě dalších bankovních produktů, ale např. i úroveň obsluhy a obecně kvalita služeb.
Dobrý den, ráda bych si pořídila klasický účet i se spořícím. U jaké banky je tato kombinace nejvýhodnější? Děkuji.(Veronika)
Foto
Vzhledem k tomu, že zejména podmínky na spořicím účtu se v poslední době prakticky u všech bank výrazně mění, může se stát, že kombinace, která je aktuálně nejvýhodnější, může být zítra výrazně méně výhodná. Nicméně za Rajfku můžu říct, že v této kombinaci patříme dlouhodobě k nejvýhodnějším na trhu.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na spořící účet. Je v této době výhodný a jak vybrat ten správný? díky(Kamila)
Foto
Dobrý den Kamilo, jakákoliv forma spoření je lepší, než nechat peníze ležet ladem na běžném účtu nebo je mít zašité v matraci. I přes nízké úrokové sazby zůstává spořicí účet nejjednodušší formou zhodnocení peněz. A jaký je ten správný? Jedním z ukazatelů by měla být úroková sazba. Banky vždy uvádějí nejvyšší možnou dosažitelnou úrokovou sazbu. Aby ji ale klient získal, zpravidla musí dodržet nějaké podmínky. Nejčastěji to bývá aktivní využívání běžného účtu. Při zakládání spořicího účtu je také potřeba dát pozor, jestli není účet vázaný minimálním zůstatkem. V takovém případě je na účtu stále potřeba udržovat určitou částku, abyste se vyhnula nečekaným poplatkům. Stejně je to s minimálním vkladem, existují účty, kam je potřeba dát prvotní vklad. Dalším parametrem jsou poplatky. V dnešní době je spořicí účet většinou automaticky založen spolu s účtem běžným a jeho vedení je zdarma, což klientům nabízí i Raiffeisenbank. Některé spořicí účty mají výpovědní lhůtu, a to v rozmezí od několika dnů až po jeden rok. Účty bez výpovědní lhůty mají tu výhodu, že je z nich možné vybrat peníze kdykoliv a bez jakékoliv sankce. Zvažte tedy všechny uvedené parametry před tím, než si z nabídky na trhu vyberete.
Dobrý den. Řeším situaci ze potebuju nějaké peníze, je lepší jít do kontokorentu nebo klasická půjčka?(Anežka )
Foto
V první řadě je důležité si říct, za jakým účelem si chcete peníze půjčovat. Pokud jde o překrytí krátkodobého nedostatku financí, je vhodnější kontokorent nebo kreditní karta. Pokud jde o vyšší jednorázovou investici např. do rekonstrukce, nového vozidla apod. je vhodnější klasická půjčka s měsíční splátkou.
Dobrý den, mate vy účet u vaši banky?(Jana )
Foto
Ano =)
Je lepší si zakládat účet on-line nebo na pobočce?(Anna)
Foto
Oboje má své výhody a nevýhody. Při online procesu můžete založení účtu zrealizovat z domova a ušetřit čas. Při založení účtu na pobočce zase můžete s bankéřem probrat vaše dotazy, požadavky a společně najít nastavení produktů, které vám v budoucnu bude nejvíce vyhovovat.
Dobrý den, Podle čeho si Vy osobně vybíráte účet? i (Karel )
Foto
Když jsem si naposledy zakládal nový účet u jedné z bank, rozhodující pro mě byla cena, podmínky, kvalita služeb a zejména jednoduchost obsluhy přes mobilní bankovnictví.
Jaké typy běžných účtů u vás nabízíte?(petr)
Foto
V Raiffeisenbank máte aktuálně na výběr jak účet zcela zdarma a bez podmínek, což je Chytrý účet, tak i účty, u kterých zaplatíte minimální poplatek, ale získáte navíc další služby jako například neomezené výběry ze všech bankomatů v ČR i zahraničí zdarma. Nabízíme i Studentský účet, který je hojně využívaný mladými lidmi do 26 let. Podnikatelé a firmy pak mohou využít buď nabídku podnikatelských účtů nebo si nechat sestavit individuální nabídku s ohledem na jejich specifické potřeby. Detailní informace o našich účtech najdete na www.rb.cz
Dobrý den, je lepší nechat ležet peníze na běžném účtu, nebo je lepší si založit spořící účet? Nejedna se zase o velikou částku.(Karolina )
Foto
Spořicí účty sice aktuálně nenabízejí až tak velké zhodnocení, ale z mého pohledu je lepší alespoň nějaké zhodnocení peněz než žádné =). Navíc na spořicím účtu máte u řady bank peníze v případě potřeby i na spořicím účtu prakticky ihned k dispozici.
hezke rano chci sjednat hypotekarni uver no nechci ucet u banky kde budu mit hypotekarni uver, je to mozny? nechci mit 4 ucty.(lucie)
Foto
Pokud vím, tak není u všech bank pravidlo, že zřízení hypotečního úvěru podmiňují banky založením běžného účtu. Často ovšem poskytují výhodnější sazbu na hypotéce, když si účet založíte a aktivně jej využíváte.
Dobrý den, mám více účtů a každý využívám z jiného důvodu. Je podle vás toto lepší varianta nebo je lepší mi jen jeden? Díky (Aleš )
Foto
Aktuálně má cca 60% klientů svoje účty u více než 1 banky. Je už tedy celkem běžné, že v jedné bance má klient tzv. hlavní účet a v ostatních bankách využívá další produkty. Z mého pohledu je to již standardní a záleží na konkrétních preferencích klienta.
Je podle vás lepší mít účet u klasických bank nebo u těch menších?(Alex )
Foto
Záleží na tom, jaké služby chcete využívat a jakým způsobem chcete přistupovat ke svým financím. Jestli preferujete např. investičních produktů nebo vám stačí základní účet a karta. Moje doporučení je: nerozlišujte, jestli je banka malá nebo velká, ale zaměřte se na konkrétní nabídky a vyberte tu, která bude nejlépe odpovídat vašim potřebám.
Zdravím. Máme si vybírat běžný účet podle poplatku banky nebo ještě něco jiného?(Jana)
Foto
Kromě výše poplatků byste měla zvážit také to, jaká je reálná kvalita. Jestli bude pro vás pohodlná běžná každodenní obsluha účtu, především přes mobilní a internetové bankovnictví. Jaká je bezpečnost přihlášení k účtu. Jak banka reaguje na následné požadavky klientů... To bývá pro řadu klientů, kteří se dívají pouze na výši poplatků následně často nepříjemným překvapením.
Dobrý den, existuje běžný účet který jen opravdu zdarma?(Petra )
Foto
Dobrý den Petro, ano, jak jsem již uvedl u podobného dotazu, jsou účty, které jsou zdarma a zcela bez podmínek. Takovým účtem je například náš Chytrý účet. Důležité je zvážit, jaké služby chcete využívat a zda ho budete například spravovat prostřednictvím mobilního a internetového bankovnictví nebo plánujete chodit více na pobočku.
Kdy je teda ucet skutecne zdarma? lze to vubec?(marian)
Foto
Ano, je to možné. Pokud mohu odpovědět konkrétně za Raiffeisenbank, tak ta nabízí Chytrý účet opravdu zdarma a bez jakýchkoliv podmínek. Důležité je si ujasnit, co od svého účtu očekáváte a jaké služby chcete využívat.
Dobrý den, jsou podle Vás dobře nyní úrokové sazby na sporicicj účtech? Dekuji(Karel )
Foto
Sazby na spořicích účtech odráží současnou situaci na trhu, kdy ČNB výrazně snížila tzv. REPO sazbu. Všechny banky na takovou změnu musely reagovat a proto přistoupily ke snížení sazeb na spořicích účtech.
Dobrý den, vyplatí se vybírat běžný účet podle úroku?(Daniel)
Foto
Jak jsem uváděl u jedné z předchozích otázek, běžný účet primárně neslouží ke zhodnocení vašich financí. Je určen především pro běžné každodenní bankování, tj. pro příjem výplaty, realizaci plateb přes internetové nebo mobilní bankovnictví, zřízení trvalý příkazů, inkas atd.
dobry den, lze mit ucet kde se penize zhodnocuji?(petr)
Foto
Určitě ano. Záleží na tom, jaké zhodnocení je pro vás zajímavé. Pokud vám současné úrokové sazby na spořicích účtech nepřijdou atraktivní, vyšší zhodnocení v dnešní době dokážou nabídnout různé investiční produkty, u kterých ovšem bývá možnost vyššího výnosu spojená i s vyšším rizikem. Zajímavou alternativou může být třeba i stavební spoření s finanční podporou od státu.
Dobrý den, 10. 6.jsem na webu rb.cz vyplnil online žádost o účty zdarma - obyčejný i podnikatelský. Měl jsem pak 2 x zmeškaný hovor z RB (nedalo se zavolat zpět) a 2 x sms (11. 6. a 15. 6.), že mě budou kontaktovat znovu... a od té doby nic, účty stále nemám. Je toto standardní postup? (Marek)
Foto
Mrzí mě, že se mým kolegům nepodařilo vás zkontaktovat. Nabídka osobního i podnikatelského účtu zdarma stále platí. Pokud pro vás je komplikované navštívit naši pobočku a preferujete založení účtu na dálku, prosím obraťte se na naši infolinku nebo mail info@rb.cz a dohodneme s vámi čas, který vám bude vyhovovat.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké jsou podmínky založení a vedení podnikatelských účtů pro OSVČ? Děkuji za odpověď.(Jana)
Foto
Podmínky se samozřejmě mohou lišit dle konkrétní banky. Např. v Raiffeisenbank jsme podmínky osobního i podnikatelského účtu prakticky sjednotili a oba můžete mít zdarma a bez podmínek.
Co by měl v dnešní době účet, který je zdarma, umět?(Pepa)
Foto
S pomocí takového účtu byste měli být schopni vyřešit své základní finanční potřeby - přijmout i odeslat pravidelné či jednorázové platby, díky platební kartě pak řešit výběry z bankomatu nebo bezkontaktní platby v obchodě a na internetu. V dnešní době by již měl jít váš účet ovládat pohodlně online nejen z počítače, ale i z chytrého telefonu. Řada bank se snaží nalákat klienty i na další výhody, které k založení běžného účtu nabízí. V balíčku k běžnému účtu tak můžete získat zdarma další platební kartu, kreditní kartu, vedení dalšího účtu v zahraniční měně nebo spořicí účet se zvýhodněným úročením. Je jen na vás, jaké služby od banky očekáváte a plánujete nejčastěji využívat.
Dobrý den, v minulosti jsem se potkala s praxí různých bank, kde jsem zakládala účty, že se mi snažili k běžnému účtu „prodat“ automaticky i jiné produkty jako dětské účty, spořicí účet, kreditní kartu. Někde bylo dokonce založení účtu podmíněno využíváním některého z dalších produktů. Kreditní kartu, dětský účet i spořicí účet už mám u jiných institucí a nechci ho využívat jinde. Nepřijde mi to jako fér praktika. Mohu se proti tomu nějak bránit, mohu si zvolit sama, které z produktů chci využívat a za které se rozhodnu případně platit nějaké poplatky, pokud mi to za to stojí? (Eva Slámová)
Foto
Banky se snaží vycházet vstříc klientům a usnadnit jim finanční servis “pod jednou střechou”, kdy můžete v rámci jedné banky obsluhovat veškeré finanční produkty. Ty vámi jmenované jako spořicí účet nebo kreditní karta patří mezi základní finanční produkty a jsou také nejčastěji klienty využívány. Proto jsou řadou bank nabízeny v balíčku k běžnému účtu, kde je jejich zřízení a správa zdarma. Je tedy na vaší volbě, zda tyto produkty využijete nebo ne. Pokud budete např. trvat na tom, že kreditní kartu nechcete, určitě vám banka vyjde vstříc, případně nabídne alternativu. Tato individuální změna, ale může mít případně dopad do případných poplatků.
Vyplatí se v dnešní době vůbec řešit, zda na běžném účtu je nějaký úrok? Přijde mi, že i když to některé banky nabízejí, po zdanění to vlastně je skoro nula... jaký je podle vás nejlepší "benefit" při výběru běžného účtu?(Alena)
Foto
Je důležité si dopředu říct, že běžný účet primárně neslouží ke zhodnocení vašich financí. Je určen především pro běžné každodenní bankování, tj. pro příjem výplaty, realizaci plateb přes internetové nebo mobilní bankovnictví, zřízení trvalý příkazů, inkas atd. Pro zhodnocení financí je vhodnější např. spořicí účet nebo různé investiční produkty, které i dnes nabízejí zajímavý výnos.
Dobrý den. Doba je dosti nepřehledná, proto se snažím co nejvíce snižovat náklady. Za vedení účtu a další operace ale své bance zaplatím někdy i stovky korun měsíčně. Co s tím?(Dana Mládková)
Foto
Bankovní poplatky jsou často diskutované téma.Většina bank je sice v posledních letech výrazně zredukovala a lákají klienty na účty zdarma. Důležité je nenechat zlákat slůvkem zdarma, ale podívat se i na podmínky, za kterých je účet zdarma vedený. Některé banky podmiňují zřízení a bezplatné vedení běžného účtu například tím, že klient provede v daném období určitý počet plateb kartou, musí posílat pravidelně na účet minimální obnos nebo si k běžnému účtu zřídit další produkt, například kontokorent nebo kreditní kartu. Pro běžné úkony účet zdarma a bez podmínek najdete. Například v naší bance nabízíme osobní i podnikatelský Chytrý účet zdarma a bez nutnosti plnění jakýchkoliv podmínek.