Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zděšený premiér chce vrátit lidi do kanceláří. Firmy home office hájí kvůli úsporám

Autor: sova, ČTK - 
11. července 2020
18:15

Britský premiér Boris Johnson je podle svých slov zděšen tím, jaký dopad mají prázdné ulice na centra měst. Naléhá proto na podniky, aby svým zaměstnancům - pokud je to možné - umožnili návrat do práce. Zaměstnavatelé však s takovým krokem váhají, začínají na ně totiž dopadat ekonomické důsledky pandemie. A lidé pracující z domova jsou pro ně levnější.

Johnson, který se včera poprvé objevil na veřejnosti s rouškou, řekl, že „by si přál, aby lidé znovu vdechli život prázdným ulicím a vrátili se do práce, pokud mohou“.

Zaměstnavatelé, kteří se měsíce přizpůsobovali opatřením kvůli koronaviru, však váhají a tvrdí, že někteří z jejich zaměstnanců se nechtějí vrátit zejména kvůli chaosu v pokynech a omezeních, která přicházejí ze strany vlády. Upozornil na to list Daily Mail.

Vyhlídky na normální život podpořily hospody

Společnosti proto raději volí způsob fungování, kdy ponechávají část zaměstnanců pracovat z domova a mezitím šetří na očekávané zvýšené náklady, jako jsou nájemné a účty za energie.

Vyhlídky na normální život v ulicích tak významně oživilo prozatím zejména otevření restaurací a hospod, které lidé v Anglii uvítali.

V Anglii se včera po třech měsících otevřely hospody a restaurace. I druhý den se z Británie valí fotografie lidí užívajících si večírky.(5. 7. 2020) V Anglii se včera po třech měsících otevřely hospody a restaurace. I druhý den se z Británie valí fotografie lidí užívajících si večírky.(5. 7. 2020) | ČTK / AP / Victoria Jones

Karanténní opatření se v zemi začala uvolňovat později než jinde v Evropě, přičemž jednotlivé části Spojeného království stejně jako při jejich zavádění postupují odlišně. Wales například zřejmě obnovení provozu v pohostinství povolí až od příštího týdne. 

Skotsko v pátek zavedlo povinné nošení roušek v obchodech, zatímco Anglie to zatím vyžaduje pouze v prostředcích hromadné dopravy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa