Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dva nakažení Češi přijeli z Chorvatska. Cestovky: Hra se strachem a Babiš ať platí storno

Aktualizováno -
12. července 2020
13:40
Autor: Sabina Dračková - 
12. července 2020
05:01

S otevřením hranic začalo cestovním kancelářím zasaženým koronavirem svítat na lepší časy. Jenže stačilo pár výroků a můžou se, lidově řečeno, „zbláznit“. Češi do vlasti už stihli „přivézt“ koronavirus - jako onehdy lyžaři z Itálie. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pro Seznam Zprávy upřesnil, že šlo o dva lidi z Chorvatska, ale že pozor si mají dát lidé i v Řecku a Bulharsku. Premiér Andrej Babiš (ANO) poradil občanům, aby dovolenou operativně pozměnili podle toho, jaká je v destinaci situace. To je ale podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže zcela nereálné. K tomu se ještě přidalo doporučení Světové rady cestovního ruchu, aby lidé nosili roušky i na pláži. Zástupce cestovek však nabádá k používání zdravého rozumu a věří, že Češi na dovolenou v zahraničí nezanevřou.

„Už jsme zaregistrovali první případy nákazy u lidí, kteří se vrátili z dovolené,“ uvedla Renata Povolná z resortu zdravotnictví pro iDnes.cz. Ministerstvo však nezveřejnilo ani počet nakažených ani to, v jaké zemi byli. V neděli - a ještě před vznikem následujícího rozhovoru s Janem Papežem - pak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl pro Seznam Zprávy, že šlo o dva lidi vracející se z Chorvatska.

„Je třeba, aby lidé byli obezřetní a sledovali aktuální epidemiologickou situaci v jednotlivých zemích, včetně lokálních ohnisek nákazy. Pokud si někdo přece jen zvolí návštěvu zahraničních destinací, například Chorvatska, Řecka, Bulharska a dalších Čechy oblíbených míst, je třeba počítat s tímto rizikem a preventivně se chránit,“ řekl Vojtěch Seznam Zprávám.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy v podobném duchu uvedl: „Je třeba, aby občané sledovali epidemiologickou situaci v jednotlivých zemích a podle toho uzpůsobili své cesty. V některých zemích může být situace celkově klidná, ovšem mohou existovat ohniska nákazy například v hlavním městě.“ Předseda vlády vyzval cestovatele ke sledování webů ministerstev zahraničí a zdravotnictví.

Lidi se budou bát, vadí Papežovi zkratkovitost

Premiérova slova však rozhořčila místopředsedu Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže, který se do Babiše v rozhovoru pro Blesk Zprávy ostře pustil. Zkritizoval ale také postupy obou dotčených resortů:

Co říkáte na to, že si někteří čeští turisté podle informací z ministerstva zdravotnictví z dovolené dovezli nákazu koronavirem?

Ministerstvo pláclo do vzduchu jakousi informaci, kterou nedoložilo žádnými fakty. Nikdo neřekl, jak dlouho ti lidé byli na dovolené, v které zemi byl na dovolené, v jakém stádiu tu nemoc tzv. přivezli. Koronavirus má nějakou inkubační dobu. Můžete se nakazit v Čechách, odjet na dovolenou - a pak se ukáže koronavir, protože má inkubační dobu delší, než může být vaše dovolená.

Takže vám spíš vadí postup ministerstva zdravotnictví...

Pokud ministerstvo není schopné doložit ty věci opravdu argumenty, tak by nemělo takové věci vůbec pouštět do éteru. Je to jenom marketingové plácnutí ministerstva, které tím svým způsobem trochu obhajuje ty věci, které dělá nedokonale - svoji vlastní chybu na Karvinsku a teď takové zařazování zemí do zeleného nebo nezeleného světla a nucení Čechů, aby si dělali testy při návratu ze zemí, které jsou na tom dokonce s koronavirem lépe než my. 

Máte obavu, že se Češi budou bát na dovolenou za hranice vyrazit?

Každá taková informace jenom podporuje to, že se lidé budou bát. Je to zase ta zvláštní hra se strachem a panikou. To je něco, co ministerstvo živilo několik měsíců. A zdá se, že se jim stýská po té slávě a po tom mediálním zájmu. Zase nás budou strašit a vyvolávat paniky. 

Video  Cestovky bojují o přežití, varuje expert. Zmínil „zavření v kleci“ a přidal bezpečné ráje Čechů  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Klienti nejsou chleba z pekárny

Premiér Babiš poradil, aby lidé sledovali vývoj situace a plány na dovolenou podle toho operativně měnit. Půjdou tomu cestovní kanceláře vstříc?

My je velmi rádi umožníme, ty operativní změny, když je pan premiér zaplatí. Když se lidi rozhodnou necestovat do této země, ale cestovat do jiné, tak ať pan premiér zaplatí storno poplatky v hotelích, za letenky. To pak samozřejmě budeme velmi rádi operativně vycházet lidem vstříc. Myslím, že pan premiér je dost bohatý na to, aby to zaplatil. Pokud dává naději, musí si uvědomit, že to něco stojí.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Je to opravdu tak nereálné?

Samozřejmě, že je to nereálné. Hoteliéři jsou připraveni vám poskytnout službu, kterou my jako cestovní kanceláře za vás předplatíme. My jim pak nemůžeme říct „náš pan premiér nám doporučil, abychom operativně toho klienta vzali a přesunuli někam jinam“. A navíc klienti nejsou zboží nebo chleba z pekárny, které bychom mohli přendat z jednoho státu do druhého, jak se cestovní kanceláři zamane. Klienti jsou svobodní lidé, vybírají si destinaci podle vlastní chuti a svého přání.

Taková rada může zase jen zavést zmatek. To je stejná rada, jako když pan premiér radí, aby všichni zůstali doma, a sám se chystá na dovolenou na Krétu. Pokud sám zruší svoji dovolenou na Krétě a zůstane doma, tak samozřejmě pak může radit, aby zůstávali lidé doma.

Není už alespoň nějaká možnost pojistit si dovolenou tak, aby pokud se v zemi objeví nějaké zvýšené riziko, tak mi ty storno náklady pojišťovna vykompenzuje? Nebo neuvažuje se o tom?

Ne, takové pojištění neexistuje. Existuje pojištění na koronavirus. To vám pojišťovna zaplatí náklady, které by vznikly, pokud byste ten koronavir dostala v zahraničí, byla jste tam uvalená do karantény atd. Pojištění na strach není.

Svůj rekordní denní přírůstek 140 nakažených oznámilo Chorvatsko. Obáváte se zpřísnění některých opatření?

A vy se bojíte zavádění opatření tady v Čechách? Když chodíte po ulici, vidíte lidi bez roušek, máte strach, že budete zase zítra nosit roušky, protože je tady 120 nakažených? Já myslím, že všichni jsme rádi, že jsme překonali už to období paniky a hrůzy, a že všichni žijeme rádi bez těch restrikcí a nevidíme důvod, když máme u nás 120 nebo 150 nakažených navíc v několika ohniscích, aby například lidí v okresech, kde je nula nakažených, nosili roušky a měli restrikce.

Myslím, že tahle doba už je pryč. Proč se chceme v zahraničí chovat jinak, než se chováme sami? Pokud se nebojíme tady doma vycházet z bytu, když máme 140 nakažených, proč bychom se měli bát vycházet na pláž, která je navíc poloprázdná v Chorvatsku nebo někde jinde? Myslím, že je to opět taková hra se strachem.

Roušky na pláži? „Nesmyslná rada“

Jak uvedl list Daily Mail, Světová rada cestování a cestovního ruchu (WTTC) doporučuje, aby se roušky nosily prakticky „úplně všude“. Má jít o obranu před druhou vlnou pandemie koronaviru. „Lidé by měli mít roušky nebo jinak zakrytá ústa a nos, když cestují, v hotelech, restauracích i na pláži,“ radí WTTC.

Podle Světové rady cestování a cestovního ruchu by měly samy cestovní kanceláře k takovému nošení roušek vyzývat své klienty. Je to cesta?

Za prvé vůbec netuším, co to je za organizaci, o které jste mluvila. Nějakou Světovou radu cestovního ruchu můžu vyhlásit tady u nás ze dne na den. Možná, že ji zítra vyhlásím, světovou radu cestování - a můžu pak dávat rady celému světu. Žádná organizace světová, která by měla nějakou moc a byla relevantní, neexistuje.

A ty rady?

Takové rady jsou úplně nesmyslné. My samozřejmě jako cestovní kanceláře doporučujeme svým lidem určitou obezřetnost v těch zemích, do kterých se vydávají a je tam vyšší výskyt koronaviru, ale představujeme si, že vozíme lidi, kteří mají svůj vlastní mozek.

Každý z nás se přeci nějak chová i tady u nás doma a chováme se obezřetně k té situaci, ve které se nacházíme. Není důvod předepisovat něco šíleného. Pokud lidé mají strach, je to samozřejmě jejich plné právo, pokud chtějí cestovat, je to také jejich plné právo a cestují a určitě necestují vědomě do nějakých rizik.

Ale jsou tedy místa, kterým byste se vyvaroval?

Určitě bych dneska nejen na dovolenou do Karviné. Protože vím, že to ložisko je tam a je to nebezpečná zóna. Určitě bych tam nešel na koncert, kde by byli lidi vedle sebe na těsno, ale to je moje vlastní rozhodnutí a pokud se tam někdo vydá, tak je to zase jeho vlastní rozhodnutí. Nedělejme z lidí ovce, které potřebujou neustále mít nějakého ovčáka, který je pomocí psů nebo biče honí z jednoho konce světa na druhý nebo je naopak zavírá do ohrady.

panda82 ( 17. září 2020 12:31 )

Jo všechno ať platí Babiš, co kdyby tak Kalousek, Fiala zaplatili to co nechali rozkrást, odklonit, to už se zapomnělo, nikdo po nich nic nechce a oni jen rýpou jak se to má dělat, vraťte co jste nakradli a potom kecejte

horaIysa ( 17. července 2020 12:35 )

Myslíš paní Babišovou, že?

horaIysa ( 13. července 2020 06:27 )

A proč ty taháš do své rodiny paštikářů ostatní, paštikářko?

horaIysa ( 13. července 2020 06:25 )

No, tebe asi se.r.e, že před 20ti lety, kdy jste s rodinou a kufrem plným paštik vyráželi do Chorvatska ještě instáč nebyl, takže jsi se se svojí zpitvořenou rodinkou neměla kde chlubit.

horaIysa ( 13. července 2020 06:21 )

...napsala paštikářka, která se k tomu sama v téhla diskusi přiznala...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa