Než se medvěd, liška, moudrá sova či Aladdin mohli lidem představit v celé kráse i s úžasnými detaily, dali česko-slovenské partě řezbářů a sochařů zabrat. Na počátku to byly obří, až třímetrové hroudy písku. Pak přišly na řadu kovové čepele.

Škrábali a hladili

„Nejprve se musely kupy písku pořádně udusat. Nejvíc ze všeho připomínaly bábovičky. Z těch se sochy vyřezávaly odškrabáváním vrstev kovovými lžícemi, špachtlemi a dlátky,“ popsal vznik pískové nádhery sochař a řezbář Marián Maršálek (42). Sochy uvidíte na Pustevnách nad chatami Libušín a Zaryš.

Video
Video se připravuje ...

Na Pustevnách v Beskydech umělci vytesali sochy z písku. Michal Charbulák

„Poté se konečné tvary dohlazovaly štětci a podobnými nástroji, jak kdo z tvůrců je zvyklý,“ dodal Maršálek. Na celkem devíti sochách dělal tým pěti profi řezbářů osm dní. K ruce jim byli tři brigádníci, kteří se starali například o úklid písku. 

Sochy proti kůrovci

Unikátní díla vznikla v rámci projektu Pískoles, dobročinné akce, která chce podpořit obnovu lesů zničených kůrovcem.

„Na projekt půjde výtěžek z dobrovolného vstupného, přispějí i sponzoři, kteří také v mnoha případech navrhovali podobu vzniklých soch,“ uvedla mluvčí střediska Pustevny Dita Korčák Hrtusová.

Hrozba pro sochy? Lidé!

Pískový Aladdin, zvířátka a další pískové sochy budou k vidění minimálně do konce prázdnin, počítá se ale s tím, že na Pustevnách pobudou déle. Záleží na podmínkách, nesmí být příliš sucho, ale ani deštivo.

„Sochy vydrží, penetrujeme je speciálním nástřikem. Déšť pro ně stejně největším nebezpečím není. Tím jsou nenechaví lidé, kteří sochy občas poboří,“ usmál se hořce řezbář.

Fotogalerie
16 fotografií