Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Imunitu proti koronaviru ztratíte po pár měsících, varují experti. Nákaza pak hrozí znovu

Autor: Darina Jíchová - 
13. července 2020
21:25

Vědci z britské univerzity King’s College London představili zlomovou studii, ve které se zabývali imunitou pacientů, kteří prodělali nový koronavirus způsobující nemoc covid-19. Na základě výzkumu zjistili, že člověk ztratí imunitu proti covidu-19 několik měsíců po zotavení a nemoc může znovu chytit. „Tak jednoduše jako obyčejnou rýmu,“ shodli se britští experti, uvedl list Daily Mail.

V rámci výzkumu vědci pracovali se vzorky od více než 90 pacientů, kteří úspěšně porazili koronavirus. Protilátky se nejdéle udržely v krvi pacientů, u nichž měla nemoc těžký průběh. Jejich závěry napovídají tomu, že vakcína bude zřejmě muset být každý rok přeformulovávána.

Podle vědců je dost možné, že koronavirus se bude vracet každý rok, tak jak je tomu u chřipky nebo rýmy. Jejich závěry jsou v ostrém kontrastu s teorií, že nákaze zabrání vybudování kolektivní imunity. „Lidé jsou schopní vyprodukovat přijatelnou míru protilátek, ty jsou na vrcholu asi tři týdny po objevu prvních symptomů nemoci, pak ale začne jejich míra klesat, až se protilátky úplně vytratí,“ vysvětlila lídryně výzkumu Katie Dooresová.

Jak to bude s vakcínou?

Doplnila, že míra protilátek a doba, po kterou zůstávají v krvi, závisí na charakteru nemoci. Pokud měl u pacienta koronavirus těžší průběh, protilátky mu vydrží déle. Postupná ztráta protilátek současně znamená, že existuje možnost, že se koronavirem může nakazit znovu i ten, kdo ho už prodělal.

V souvislosti s výsledky jejich výzkumu Dooresová upozornila, že ochrana z vakcíny, na jejímž objevu pracují stovky vědců po celém světě, nemusí být dlouhotrvající a je možné, že její formule se bude muset upravovat každý rok.

Závěry britských vědců a možnost reinfekce budou přezkoumávat světoví odborníci.

Video  Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa