Peníze na navýšení částky vezme město, stejně jako dříve, z evropských peněz původně určených na dotace v oblasti inovací. Praha nemůže pro podobné účely použít peníze z rozpočtu města.

Původně vložených 600 milionů zaručí podnikatelům úvěry za 1,4 miliardy. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) nyní dokončuje rozdělování částky. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ČTK v pátek sdělil, že proti předpokladům bude možné zaručit úvěry až za 1,55 miliardy a podpořit tak více žadatelů.

S navýšení peněz do fondu na jednání rady nesouhlasily koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). „Nemůžeme se zbavit pocitu, že peníze z programu COVID Praha nebyly přiděleny těm nejpotřebnějším, ale že byly za netransparentních podmínek přiděleny pouze těm, které určily banky. Zvláště znepokojující je, že peníze nezískaly pražské hotely, restaurace a jiné subjekty v cestovním ruchu, které jsou nejvíce ohroženy,” řekl ČTK europoslanec a předseda zastupitelů Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09). Spojené síly chtěly dokument stáhnout z dnešního programu jednání, ale neuspěly.

Když nepomohl stát, pomohlo město

COVID Praha pražský magistrát schválil v dubnu v reakci na koronavirovou krizi a fakt, že pražští podnikatelé nemohli žádat o půjčky z prvních dvou státních programů. Pražský program měl stejné podmínky jako vládní COVID II. Podnikatelé žádali o bezúročné úvěry od 10 000 korun do 15 milionů či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Praha za půjčky ručí do 80 procent. Program se vztahoval na malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur.

Živnostníci a firmy podle statistiky České národní banky (ČNB) čerpali ze záručních programů COVID II, III a Praha k 26. červnu zhruba deset miliard korun. ČMZRB do 29. června schválila v těchto programech žádosti za 15,3 miliardy korun.

Fotogalerie
17 fotografií