Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Prastarý dědek“ Schwarzenberg to v politice balí. A řekl, proč Kalouska lidi nemají rádi

Aktualizováno -
13. července 2020
17:00
Autor: simao - 
13. července 2020
12:13

Nejstarší poslanec Karel Schwarzenberg (82, TOP 09) oznámil, že ani on nebude v příštích volbách kandidovat. O víkendu se nechal v tom samém duchu slyšet i Miroslav Kalousek (59, TOP 09), a tak Topku čeká boj o sněmovní křesla bez dvou výrazných tváří na kandidátce. Kníže, který pro Reflex označil svůj záměr nekandidovat za definitivní, však věří, že to strana, vedená Markétou Pekarovou Adamovou, zvládne i bez něj.

Karel Schwarzenberg letos v prosinci oslaví 83. narozeniny. Kandidovat do Poslanecké sněmovny se příští rok znovu nechystá, uvedl v pořadu Reflexu s názvem Prostor X.

„Máme mladou, nadanou ženu (Markéta Pekarová Adamová - pozn. red.), která ještě k tomu bohudíky dobře vypadá, která nás vede a taky je schopna rázných rozhodnutí. Na každý pád jsem přesvědčen, že (TOP 09) do příští Sněmovny zase vstoupíme. Já už v příštích volbách nenastoupím,“ vzkázal Schwarzenberg v době, kdy se TOP 09 dle průzkumů pohybuje kolem pětiprocentní hranice, která rozhoduje o bytí a nebytí ve Sněmovně.

Končí kvůli věku

Důvod definitivního rozhodnutí je jasný. Věk nikdo nezastaví. Schwarzenberg sám sebe označuje za „prastarého dědka“, kterého sice politika stále baví, ale cítí, že čas pro odchod do politického důchodu již nadešel. „Dnes už jsem nejstarší poslanec, opravdu prastarý dědek. Už v příštích volbách nebudu kandidovat, budu to jen pozorovat a komentovat,” oznámil Schwarzenberg a na dotaz, zda jde o jeho finální rozhodnutí, reagoval stručně: „Naprosto.”

TOP 09 tak čeká další ztráta známé tváře z kandidátky. O víkendu svůj záměr nekandidovat do Sněmovny ve volbách, které čekají Česko v říjnu 2021, oznámil i šéf poslanců Topky Miroslav Kalousek

Šéfka Topky: Má právo na odpočinek

Jediná žena mezi lídry sněmovních stran a hnutí Pekarová Adamová v reakci pro Blesk Zprávy uvedla, že avizovaný odchod Schwarzenberga do politického důchodu není žádnou novinkou. Nepřekvapil ji svým rozhodnutím ani Kalousek, se kterým jeho záměr dopředu řešila. Lidsky jej chápe, ve Sněmovně však dle ní bude Kalousek chybět nejen Topce. „Já jsem s ním o tom hovořila v předchozích dnech, než to sdělil veřejně, takže to pro mně překvapení nebylo,“ říká Pekarová Adamová.

A ke konci Schwarzenbera podotkla: „On avizoval už před samotnými volbami v roce 2017, že to je jeho poslední kandidatura do Poslanecké sněmovny, že už se rozhodně jedná o jeho poslední volební období. Zopakoval to během něj mnohokrát. Je to pochopitelné vzhledem k tomu, že další mandát by končil ve věku 87 let. Všichni ctíme, že má právo i na odpočinek a je úctyhodné, jakou kariéru v politice učinil.

Feri: Byla radost se od nich učit

Vedle Schwarzenberga má přitom TOP 09 v současnosti i nejmladšího poslance - Dominika Feriho (24). „Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg budou ve sněmovně mnoho chybět. Vždy byla radost se od nich učit. Cíl je nyní ještě jasnější: spolupráce opozičních stran,“ vzkázal v pondělí na twitteru s tím, že nejlogičtější by dle něj byla spolupráce s ODS.

Spolupráce s ODS přitom není novinkou. TOP 09 během svého působení na české politické scéně zažila od roku 2009 jedno vládní angažmá - v kabinetu šéfa ODS Petra Nečase, kde byl Schwarzenberg místopředsedou vlády a ministrem zahraničí, Kalousek šéfoval financím.

Video  Kalousek dostal na Národce pusu. Klause mladšího drsně vypískali, v náručí chránil dceru před davem  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Schwarzenberg vedl Topku od listopadu 2009 od jejího vzniku do listopadu 2015, kdy ho v čele nahradil právě Kalousek. Markéta Pekarová Adamová vede TOP 09 od 24. listopadu 2019, stranu převzala po europoslanci Jiřím Pospíšilovi.

Obavy o zdraví operovaného knížete

Po jejím boku se při tiskovkách ve Sněmovně objevovali v poslední době třeba poslanec Vlastimil Válek, nebo jiný místopředseda strany Jan Jakob. V Senátu působí první místopředseda Topky Tomáš Czernin, šlechtic z panství v Dymokurech, kterého Schwarzenberg podporoval coby kandidáta na předsedu, ale nakonec uspěla žena.

„Nejdůležitější teď je, aby každý z Topáků pracoval na příštích volbách,“ apeluje nyní Schwarzenberg, ale upozornil i na jisté vnitrostranické rozpory: „Musím říci, že se to značně vylepšilo. Ještě to není perfektní, to netvrdím, ale přece jen se to vylepšilo.

Sám přitom kvůli svému věku a náležitosti k nejrizikovější skupině českého obyvatelstva - senorům - trávil poslední měsíce během koronakrize převážně v ústraní na zámku Dřevíč. V přírodní izolaci, jak říkal Blesk Zprávám. Když pak chtěl vyrazit na jaře do Sněmovny mezi poslance, rozmlouvali mu to. Knížete totiž v posledních letech trápí zdravotní obtíže - od zápalu plic po operaci srdce, kterou absolvoval na jaře 2019.

Schwarzenbergův kolaps vyděsil i Kalouska

Sněmovní doyeni Kalousek a Schwarzenberg přitom bok po boku zažili přímo na plénu nejedny dramatické chvíle - a to nejen politické. V létě 2018 kníže zkolaboval přímo v jednacím sále. „To se přiznám, že jsem byl vyděšený, protože jsem byl v bezprostřední blízkosti. Karel přišel, takhle mi něco ukazoval na mobilu, já vlastně dodneška nevím, co mi chtěl ukázat, protože v okamžiku, kdy mi začal to ukazovat, mu šly najednou oči v sloup. A opravdu ztratil vědomí. My jsme se logicky báli,“ vzpomínal před časem pro Blesk Zprávy Kalousek na dramatické chvilky.

„Ten den bylo strašné vedro, v sále bylo obtížně dýchatelno. Příliš dlouho seděl a jak prudce vstal, aby mi něco ukázal, tak došlo k nějaké ztrátě tlaku a kratičké indispozici. Za dvě minuty byl v pořádku, všem nám vynadal - to se nám ulevilo,“ pokračoval druhý z otců zakladatelů TOP 09.

Video  Schwarzenberg (80) upadl ve Sněmovně: Vyděšení poslanci přerušili schůzi  - PSP
Video se připravuje ...

Kalousek má své současné rozhodnutí za odpovědné. „Mladé vedení TOP 09 má potenciál řešit nové vývzvy a stát se kondenzačním jádrem společného postupu hodnotově ukotvených stran. Rád mu budu v terénu pomáhat,“ vzkázal.

A na twitteru odmítl, že by chtěl kandidovat na prezidenta, což v minulosti učinil právě Schwarzenberg v historicky první přímé volbě hlavy státu - kterou prohrál ve 2. kole s Milošem Zemanem.

Kníže: Kalousek má nevýhodu. Lidi ho nemají příliš rádi

Ke Kalouskovi přitom nyní Schwarzenberg pro Reflex poznamenal: „Kalousek je nejlepší řečník, který ve Sněmovně dnes existuje po odchodu Klause, Jičínského a popravdě řečeno i Ratha. Prostě ta úroveň není a on je dneska nejlepší řečník. Je nejkompetentnější co se týká finančních a hospodářských otázek. Má ale jednu nevýhodu - lidi ho nemají příliš rádi, to je bohužel pravda. Částečně si to zavinil sám, poněvadž lidi nechává cítit, že je chytřejší než oni. Což je. Ale z největší části jsou to pomluvy, co ho pronásleduje.“

Zajímavost na okraj - Kalousek Schwarzenbergovi z úcty k němu dodnes vyká. Nyní oba míří do ústraní. „Samozřejmě, že jsem starý dědek. Nemohu to popírat. Když vám je 83, tak už nejste puberťák,“ uvedl nyní kníže a ke své modré, šlechtické krvi poznamenal: „Já jsem od dětství zvyklý na to, že se na nás útočí. Člověk nesmí nikdy utíkat před bojem, to se nesmí dělat.“

Video  Ať žije Karel! Schwarzenberg si na Národní třídě vysloužil potlesk i skandování  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 14. července 2020 17:13 )

Prý je Kalousek "... nejkompetentnější co se týká finančních a hospodářských otázek...". Kde ekonomické vzdělání, kterým některé oslňuje, Kalousek získal? Absolovent Vysoké školy chemicko-technologické vystudováním odlehčovacího oboru politická ekonomie v rámci této školy nebo projitím VUMLu jako člen "komunistické strany lidové" s cílem být personální rezervou na ekonomickou funkci? V politice tohoto státu najde uplatnění kdejaká "pijavice" v rouše mesiáše.

hejhej ( 14. července 2020 16:44 )

buban:Nemá cenu reagovat na hlupáky, kteří ani nevědí o čem je článek a na hulváty.

žanyn ( 13. července 2020 21:36 )

Jenže prastarý dědek má na rozdíl od něj díky Vaškovi nadosmrti vystaráno a nemusí ani prstem hnout. To Mirda si na nějakej ten lok musí přece nějak máknout...

buban ( 13. července 2020 21:30 )

Poněkud jste se v pleskové diskuzi minul-a,zde jde ne o pana prezidenta,nýbrž o pana hrabě,týká,který v restitucích dostal to,o čem se vám ani nesn

buban ( 13. července 2020 21:16 )

No a proč tedy máte potřebu to číst a se k tomu vyjadřovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa