Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Neveselý podzim“. Roušky v Česku se od října vrátí do MHD i obchodů, prosazuje Maďar

Autor: ula - 
13. července 2020
15:15

V některých částech Česka jsou kvůli vyšším počtům nemocných koronavirem povinné roušky - týká se to např. Kutnohorska nebo Karvinska. V Praze si i v létě musí nasadit roušku při vstupu do metra. Epidemiolog Rastislav Maďar v Epicentru Blesk Zpráv připustil, že povinné nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách a hromadné dopravě by se mohlo vrátit na podzim, nejen kvůli riziku nákazy covidem-19. Klíčový odborník z týmu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se za to přimlouvá.

„Je to můj osobní názor, myslím, že bychom se měli vrátit na podzim k nošení roušek ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě,“ řekl Rastislav Maďar v Epicentru. Konkrétně zmínil říjen s tím, že o této možnosti se ještě povedou rozsáhlá jednání.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vytvořil pracovní skupinu, která se bude věnovat přípravě na podzim, v pondělí zasedala poprvé. Právě ta zřejmě rozhodne o tom, zda si Češi znovu nasadí na podzim roušky. Návrh by měl prý projít širším připomínkováním i mimo ministerstvo zdravotnictví.

Strach ze zahlcení testovacího systému

Experti se obávají toho, že se situace může zhoršit kvůli nástupu dalších respiračních onemocnění. Ta se mohou objevit zejména s návratem dětí do škol. „Když si představíte, co nás může čekat, tak je to neveselé pomyšlení. Nemyslím, že by nás zahlcoval koronavirus, ale to, že splyne se sezónou respiračních nákaz a že těch stavů, které budou vypadat jako koronavirus, i když nebudou, bude obrovské množství,“ doplnil Maďar v Epicentru a vyjádřil obavu, že by se mohl zahltit testovací systém a možná i celá zdravotní péče.

Méně infekcí díky rouškám?

Roušky podle Maďara pomohly na jaře i při jiných onemocněních. „Letos zemřelo méně lidí na chřipku a bylo méně infekcí v krčních oblastech, protože lidé nosili roušky, dezinfikovali si ruce a dodržovali odstupy,“ vysvětlil epidemiolog a zdůraznil, že nasazení roušek není zásah do práv člověka, jako například zákaz vstupu. 

Že jsou roušky efektivní ochranou, uznala po dlouhých diskuzích i Světová zdravotnická organizace, mnoho zemí nyní přistupuje k zavádění jejich povinného nošení. Poprvé si například o víkendu nasadil roušku jejich velký odpůrce prezident USA Donald Trump.

„Stále ale platí to, že pokud na sobě cítíte příznaky nějakého onemocnění, měli byste zůstat doma,“ vzkazuje Maďar.

 

revengeboy ( 14. července 2020 06:44 )

Chřipka i tady ta potvora je kapénková záležitost, takže ruce ano, ale vždy nos nebo ústa. Ale asi je to příliš složité k pochopení...

revengeboy ( 14. července 2020 06:43 )

Co to je "pokut"?

jirka68 ( 13. července 2020 19:29 )

Nacpěte si ty roušky tam kde končí záda vy buzíci.

barracuda.sro ( 13. července 2020 18:00 )

Běžte už z nějakýma rouškama do Ř.I.T.I ! Kdo chce ať si je nosí ,nějaký "Maďar" nám nebude poroučet !!Děláte z lidí OVCE. N.a.s.r.a.t.h.!!

jochen84 ( 13. července 2020 17:46 )

Roušku jsem nenosil a nosit ten nesmysl nebudu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa