Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

27 let nebyl u zubaře: Pak mu museli odoperovat skoro celou čelist!

Autor: ran - 
19. července 2020
06:50

Maminky právě našly odstrašující případ pro své ratolesti, který se nechce starat o své zoubky a bojí se bílých plášťů. Darren Wilkinson (51) se také bál jít k zubaři, nebyl u něj téměř tři desetiletí! Nepomohlo ani přesvědčování jeho manželky... Když konečně do horkého křesla přece jen usedl, zubař se nestačil divit! Nakonec Darren nemá ani zuby, ani spodní čelist! A domluví se jen s tužkou a papírem. 

Darren pracoval jako pečovatel, o sebe ale moc pečovat nesvedl. Mohly za to letité vzpomínky, když mu v jeho dvaceti letech u zubaře velmi bolestivě vytrhli zub. Zařekl se, že k takovým „katům“ již nikdy, a od té doby do stomatologické ordinace nevkročil! Manželka Mel (53), bývalá učitelka, se mu snažila domluvit, dlouhá léta ale marně.

Poslední dobou míval Darren krev na polštáři a Mel pro server Daily Mail zdůraznila, že mu často ráno nepříjemně táhlo z úst. Přičítala to však jen jeho nedostatečné ústní hygieně. Nakonec se jí ho ale podařilo přesvědčit a objednala ho. V dubnu 2019 tak Darren sebral odvahu a šel.

Nádor se mohl šířit, čelist musela pryč 

Našli mu benigní nádor velikosti pěsti v dolní čelisti. „Když se od zubaře vrátil, byl bílý jako stěna. Doktoři prý nic takového ještě neviděli, na rentgenu to vypadalo jako černá díra,“ líčí okamžik pravdy Mel.

Pár měsíců trvalo, než mu specialisté stanovili správnou diagnózu, kvůli koronaviru pak ještě museli operaci posunout. Celou dobu nesměl jíst žádnou pevnou stravu, aby si křehkou a „prožranou“ kost nezlomil.

Nakonec šel pod nůž v dubnu 2020. Muselo pryč 90 procent kosti i většina zubů spodní čelisti. Nic jiného se dělat nedalo. Ač benigní, hrozilo, že se nádor rozšíří do očí, nosu či jinam do hlavy, případně až do plic.

„Žvatlající dítě“ s hadičkou do žaludku

Darren nyní nemůže pořádně jíst, pít ani mluvit. Manželka o něm hovoří jako o „žvatlajícím dítěti“ - chce-li jí něco sdělit, je odkázaný na tužku a papír. Aby byl zachován tvar obličeje, dostal do čelisti titanové destičky, které v budoucnu snad podpoří růst nové kosti. A jídlo? Tekutá strava mu proudí trubičkou přímo do žaludku.

Tento typ nádoru je velmi vzácný, podle Daily Mail se najde jen u 1 procenta lidí, kteří mají některý z nádorů čelisti. Může být způsoben zraněním v ústech, infekcí zubů či dásní nebo nezdravou stravou. Jaké jsou přesné příčiny vzniku tohoto typu nádorů, ale vědci ještě nevědí.

Lékaři Darrenovi ještě výhledově plánují voperovat kost z jeho dolní končetiny, aby ústům aspoň částečně vrátili správný tvar. „Má ještě ke všemu hrozně nateklý jazyk a špatně se mu dýchá. Když se mu podívám do pusy, vidím samé kovové pláty, dráty a odumřelou kost,“ uzavřela Mel.   

lunatic ( 19. července 2020 16:10 )

Elm x švýcarskou - since 1962,ale I ta v polské licenci je v podstatě úplně stejnáElm x & R lex - forever

lunatic ( 19. července 2020 16:08 )

Zubaři zřejmě opět postrádají klienty .U zubaře jsem nebyl cca 20 let - používám výlučně zubní pastu Elm x, jen červenou, ne bělící a kvalitní ústní vody - ty střídám a ve svých 56-ti v zubech zvednu bez potíží běžný stůl, úplně stejně, jako kdysi i otec - je to i v genetice

skaara ( 19. července 2020 14:43 )

To, že pan Šmucler do všeho kecá a je z něj hroznej snob, mě taky štve, ale v oboru maká dál a dělá právě hlavně tu čelistní chirurgii. Proto mě tolik štve, že se cpe kam nemá, jen si tím škodí, přitom jeho klinika je fantastická. Chodím tam a není na co si ztěžovat.

malejavelkej ( 19. července 2020 13:04 )

Chtěl jsem napsat to samý. Drazí a špatní. Sehnat dnes slušnýho zubaře je zázrak. Hlavně, že šéf stomatologické komory žvaní do kde čeho, ale o co by se měl starat, to se nestará.

Zobrazit celou diskusi