Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Chorvatska autem, do Egypta raději vůbec. Český expert zmínil i problémy při návratu

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
14. července 2020
05:30

Nejvyšší denní nárůst počtu nově nakažených koronavirem ve světě od samého začátku pandemie. Taková je znepokojující nedělní statistika, která bohužel ukazuje, že koronavirus neodpočívá ani o prázdninách. Jak se chovat při výjezdu do zahraničí, proč bychom neměli jezdit do Egypta i kam pojede na dovolenou, prozradil v pondělním Epicentru Blesk Zpráv epidemiolog Rastislav Maďar.

Na letní dovolenou se chystají i na ministerstvu zdravotnictví. „Všichni se na to těšíme, paní hlavní hygienička odjela už tuto sobotu, takže se tak nějak budeme střídat… Pokud to bude možné, tak bych vyrazil aspoň na týden na Makarskou riviéru,“ přiznal hned na úvod pondělního Epicentra epidemiolog Rastislav Maďar.

Odborník nezapomněl zdůraznit, že pojede autem do soukromého apartmánu a plánuje se rozhodně vyhýbat davům a početnějším skupinám, aby co nejvíce eliminoval možnost nákazy koronavirem.

Kdo létá, riskuje

„Z mého pohledu je veřejná mezinárodní doprava stále rizikem,“ sdělil Maďar a dodal, že pro některé letecké společnosti pracují i lidé ze zemí, kde epidemiologická situace není pod kontrolou. „Kdo sedne do letadla, riskuje, že může být trasován ex post, skončí v karanténě nebo se může vrátit s virem a ani nebude vědět, kde k němu přišel,“ upozornil na rizika letecké dopravy.

Podle jeho slov se ale nemusí lidé bát, že by se z dovolené nemohli dostat zpátky domů. „Návrat našich občanů bude vždycky možný,“ řekl a také vysvětlil, že možnost nákazy je například v Chorvatsku stejná jako v Česku a je tedy nefér stigmatizovat lidi, kteří se rozhodnou do zahraničí vyjet.

Nejvíce podle něj bude záležet na našem chování a respektování opatření, jako je nošení roušek nebo dodržování odstupů.

Nejisté cestování

Za rizikové evropské země, kde by se epidemiologická situace mohla zhoršovat, označil Maďar Bulharsko a Rumunsko.

„Nemáme jistotu, jistota nebude. Kdokoliv cestuje do zahraničí, zejména pokud je tam nějaká ta tranzitní země, tak jistotu bezproblémového návratu nemá. Musíme to akceptovat a musíme se s tím naučit žít….Jediná jistota je zůstat na území naší země,“ upozornil náš přední epidemiolog.

Maďar by do Egypta rodinu nevzal

V reakci na nátlak Čechů povolit cestování do Egypta má Maďar poměrně jasno. „Samozřejmě Egypťané udělají první poslední, protože potřebují, aby tam přijeli turisté, a když bude potřeba přivřít obě oči, tak to udělají... Já osobně bych s mojí rodinou do Egypta neletěl,“ řekl rázně a zmínil i nedostatečné možnosti egyptského zdravotního systému či malé možnosti trasování nakažených.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa