Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Udělal jsem chybu,“ kaje se premiér. Trudeau má na krku skandál s miliardami pro charitu

Autor: Darina Jíchová - 
15. července 2020
08:44

Kanadský premiér Justin Trudeau čelí skandálu kvůli spolupráci s charitativní organizací We Charity, lídr Kanady přiznal, že se měl zřeknout rozhodování v přidělení smlouvy v hodnotě 17 miliard korun, protože charita má vazby na jeho rodinu, konkrétně pak na jeho matku a bratra. Také Trudeau s manželkou Sophií se objevili na charitativních akcích organizace. „Udělal jsem chybu,“ prohlásil premiér, informovala stanice CNN.

Organizace We Charity vyplatila Trudeauovým příbuzným 4,8 milionu korun za projevy na akcích. Tohle je už třetí etický problém, se kterým se Trudeau za svou vládu potýká. Nyní je obviněn z protekcionářství, charitě se totiž velmi snadno podařilo získat smlouvu na nový program.

Premiér se kál

„Vím, že jsem udělal chybu, když jsem se vzhledem k rodinným vazbám nezřekl podílu na rozhodování,“ prohlásil Trudeau. „Vůbec jsem se debat neměl účastnit,“ dodal.

Trudeau osobně od charity žádné peníze nedostal, na jejích událostech vystupoval zadarmo. Premiér připustil, že měl vědět, že jeho rodina peníze od charity přijala. Zvláště protože často pronášejí placené proslovy. Organizace We Charity na svých stránkách uvedla, že dohled nad národním programem pro mladistvé dobrovolníky jim byl svěřen federální veřejnou správou, nikoli premiérem nebo jeho kabinetem.

Charita: Uspěli jsme díky zkušenostem 

„Dohodu jsme získali na základě naší 25leté zkušenosti práce s mladistvými, takové programy jsme rozjeli na více než 7 tisících kanadských školách,“ vysvětlili spoluzakladatelé organizace, bratři Craig a Marc Kielburgerovi. Objasnili, že získaná dohoda obsahovala financování, nikoli však profit pro charitu samotnou. Zároveň potvrdili, že si najali a zaplatili matku a bratra premiéra Trudeaua jako profesionální řečníky. „Respektuje obavy veřejnosti ohledně vyplacených peněz,“ uvedla charita.

Kanadský premiér Justin Trudeau. Takhle předseda vlády sklízel brokolici. Kanadský premiér Justin Trudeau. Takhle předseda vlády sklízel brokolici. | Reuters

Bratři Kielburgerovi založili charitu, když Craigovi bylo 12 let. Původně svou organizaci pojmenovali Free the Children (Osvoboďte děti) a zaměřovali se hlavně na vykořisťování dětí. Rychle si získali mezinárodní pozornost a zájem celebrit, často pořádají akce, na které zvou placené řečníky z řad hvězd jako herec Idris Elba, zpěvačka Demi Levatová nebo právě první dáma Kanady Sophie Grégoireová-Trudeauová.

Premiérova matka Margaret za poslední 4 roky na charitativních akcích této organizace vystoupila osmadvacetkrát, jeho bratr Alexander v letech 2017-2018 osmkrát. Margaret Trudeaová si takhle přišla na 4,3 milionu korun, Alexander Trudeau na 550 tisíc korun. Na charitu jsou napojené i dcery Trudeauova ministra financí Billa Morneaua.

Průšvihy kanadského premiéra

Je to už po třetí, co premiéra vyšetřuje etická komise. Nejdřív mu v roce 2017 zavařila dovolená na soukromém ostrovu miliardáře a duchovního lídra šíitské sekt ismáílovců Agy Khana, druhé šetření se týkalo šetření korupční aféry kolem stavební společnosti SNC Lavalin, tento skandál ho loni na podzim málem připravil o vítězství u voleb. V obou případech se komise shodla, že premiér Trudeau porušil předpisy.

Pro Trudeaua je toto další tvrdá rána, podle průzkumů totiž mezi lidmi roste nespokojenost s jeho vládou. Podle posledních průzkumů má premiér podporu jen 50 procent Kanaďanů, na 48 procent lidí je s ním vyloženě nespokojeno. Ještě v květnu během vrcholu pandemie koronaviru se Trudeau těšil podpoře 55 procent občanů. Nicméně před pandemií na tom byl mnohem hůře, to za ním stálo jen 33 procent lidí.

slafa ( 22. července 2020 05:38 )

A co myslite ze syn Fidela jineho umi?

Zobrazit celou diskusi