Většina hradů a zámků je nyní v rukách státu, jsou opravené a přístupná veřejnosti. Nabízejí ukázku života tehdejší šlechty, její vkus, pohled na jedinečné exteriéry, procházky úpravnými a mnohdy i rozsáhlými parky s nepřeberným množstvím vzácných druhů rostlin. Velkým lákadlem jsou bezpochyby bohatě zdobené interiéry a vzácné umělecké sbírky, které se v nich nacházejí a návštěvníci si je mohou prohlédnout, a to většinou s odborným výkladem průvodce.

Jako bonus jsou na mnohých z nich připravovány též různé akce, jako například noční prohlídky, zapůjčení dobového oblečení, středověké turnaje, jarmarky, ukázky tehdejších řemesel a také různé koncerty a někde i divadelní představení.

Největší české klenoty

Mezi nejnavštěvovanější patří samozřejmě Pražský hrad, dále pak samozřejmě Karlštejn a Křivoklát, ale také mimo jiné Červená Lhotka, zámek krásné Zlatovlásky, hrad a zámek Český Krumlov, kde natáčel Zdeněk Troška své Z pekla štěstí, zámek Sychrov, v němž řádila Nesmrtelná teta nebo jeden z nejromantičtějších českých zámků, jímž je Hluboká nad Vltavou. Tam v dnes již legendární pohádce Pyšná princezna král-zahradník Miroslav zavazoval rozmarné Krasomile její střevíček.

Nádhera čeká i v méně známých skvostech

Velká škoda je ale opomenout méně „profláknutá“ sídla, jako je například zámek Veltrusy, který se zařadil k nejvýznamnějším dílům vrcholného období barokní architektury v Čechách, a to i přes jeho pozdější úpravy. Za vidění rozhodně stojí také zámek Blatná, který je vedle Švihova a Červené Lhoty jedním z nejzachovalejších vodních panských sídel v Česku.

Úchvatný je též zámek Buchlovice, který jeho majitel nechal postavit a luxusně zařídit pro svou italskou choť jako náhradu za nedaleký hrad Buchlov, který se jim coby středověká pevnost stal nepohodlným a příliš chladným.

Za zmínku stojí též zámek Milotice, na jehož místě stávala vodní tvrz ze 14. století. Veřejnosti byl zpřístupněn roku 1974. Kromě reprezentačních prostor zde zaujme prohlídka nádherným parkem a oranžerií. Zde nezapomněli ani na malé návštěvníky, jimž krásy zámku a jeho okolí představí sama milotická hraběnka. Na zámku Loučeň je velkou atrakcí jiná postava. Podle legendy se zde totiž prochází Bílé paní Terezii Berkové z Dubé.

Fotogalerie
19 fotografií