Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přijeďte si odpočinout! Úřady lákají turisty do hotelu smrti, kde se před 30 lety vraždilo a znásilňovalo

Autor: jel - 
16. července 2020
17:31

Sociální sítě pobouřila snaha srbských úřadů. Ty se prý snaží ignorovat třicet let staré nechutné události, které se odehrály v hotelu Vilina Vlas. Ten leží na území Bosny a Hercegoviny a v 90. letech během bosenské války za nezávislost se stal dějištěm zrůdných vražd i znásilnění! Úřady se teď snaží do hotelu dostat turisty s tím, že jde o krásné místo k rekreaci.

Začátkem července se podle serveru TRTWORLD objevila v Bosně a Hercegovině kampaň, která se snaží nalákat turisty do města Višegrad, ležícího v jihovýchodní části země. Součástí této akce je však také hotel Vilina Vlas. Ten navíc srbské úřady často doporučují jako příjemné rekreační místo. Přitom právě Srbové stojí za hrůzami, které se v hotelu děly.

V roce 1992 totiž ve Vilina Vlas byly proti své vůli drženy údajně až dvě stovky Bosňanek, které byly znásilňovány. V místě bylo také velké množství osob popraveno. Hotel tou dobou obsadila srbská polovojenská skupina nazvaná Beli Orlovi (tj. Bílí orli), v čele se sadistickým vůdcem Milanem Lukićem. Ten byl nakonec odsouzen na doživotí za zločiny proti lidskosti.

„Lidé, kteří se ubytují v hotelu, často neví, že spí v postelích, kde byly ženy znásilňovány, a že plavou v bazénu, kde byli lidé vražděni,“ řekla pro The Guardian Bakira Hasečićová, rodačka z Višegradu, která vede Sdružení žen obětí války. Podle Guardianu se v hotelu totiž nevyměnilo ani vybavení!

Lidé jsou pobouřeni skutečností, že hotel, který sloužil jako „znásilňovací tábor“, je nyní inzerován jako místo k rehabilitaci, navíc v celostátní, veřejnoprávní televizi a tím, že ubytovaní v hotelu hrůzy dotuje srbská vláda. Vznikla dokonce petice proti propagování hotelu jako rekreačního centra.

 

 

arbitr ( 25. března 2023 09:08 )

Bosna je po válce stále rozvrácená do tří částí - Bosňáckou (islám), Chorvatskou (katolíci) a Srbskou (pravoslaví).Vládne tříčlenné předsednictví, složené ze členů každé hlavní etnické skupiny. Nicméně výkon ústřední vlády je velmi omezený, neboť země je do značné míry decentralizovaná a skládá se ze dvou autonomních entit a jednoho regionu: Federace Bosny a Hercegoviny a Republiky Srbské, a regionu Brčko, který patří pod místní vládu - v praxi chaos uměle vytvořeného současného státu.
Na co má lákat turisty, když ne na jedno z mála středisek v krásné přírodě?
Kde se, v celé historii, v Evropě nevraždilo ve jménu obrany práva, svobody, čisté rasy a demokracie?

salo ( 16. července 2020 22:30 )

Místo plné negativní energie, energie smrti. Tam bych nejel ani náhodou.

starymlok ( 16. července 2020 22:26 )

Moc jsi toho neviděl tro-t-le

PavelSki ( 16. července 2020 22:22 )

To je jak říci, že lidé žijící v Berlíně netuší, že zde kdysi velel AH.

Monikay ( 16. července 2020 18:00 )

měli z toho spíš udělat nějakou dobročinnou instituci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání