O nevšední umělecký zážitek se v novém projektu GHMP postarají tanečnice a choreografka Dora Sulženko Hoštová, hudebník Jan Čtvtrník a světelný designer Dominik Jančík. Toto tvůrčí trio si připravilo pohybově - světelné představení s názvem Tanzometr.

V hlavní roli váha

Dora za mnou přišla s nápadem, že by chtěla vytvářet pohyb, který bychom nějakým způsobem snímali. Když jsem se nad tím zamyslel, došlo mi, že jediné, co k tomu potřebujeme, je váha a hodnoty které změří, že musíme nějakým způsobem dostat do počítače,“ popisuje princip celé instalace světelný designer Dominik Jančík.

Váha v této performanci není nijak sofistikovaná, trio použilo klasické rybářské váhy, kterými rybáři váží své úlovky. Jančík je ale upravil tak, aby vyhovovaly jejich potřebám

„Veškerou elektroniku, která na nich je, jsem vyhodil a nahradil jsem ji modulem, který zaznamenaný pohyb dokáže přeložit a přes bezdrátovou síť mi ty informace posílá do počítače. Posílá je i Honzovi do zvuku (hudebník Jan Čtvtrník - pozn. red.) a na základě těchto sedmi senzorů, které tu máme rozmístěné, ovládáme nálady jednotlivých scén,“ popisuje zajímavý nápad Dominik Jančík.

Video
Video se připravuje ...

Gotické sklepení Domu U Kamenného zvonu se na pár dalších týdnů stanou kulisami tanečně-světelného představení s názvem Light Underground. Veronika Foltová

Pokaždé trochu jinak...

Představení bude k vidění tři dny za sebou, a to 15. – 17. července, pokaždé od 18:00, 18:45 a 19:30, ale v zásadě by se dalo jít na každé představení a divák by měl pokaždé trochu jiný zážitek.

„Máme samozřejmě připravený scénář, jak jednotlivými scénami budeme procházet, ale Dora za lana pokaždé zatáhne malinko jinak, takže dojem ze světla nikdy nebude stejný. K tomu nám i pomáhá tento úžasný prostor, protože na kamenných zdech se světlo krásně láme a pokaždé je to trochu jiné,“ upozorňuje.

Tanzometrem Light Underground neskončí

Projekt Light Underground bude probíhat i v následujícím týdnu. Jen představení se změní. Od 22. do 24. července bude k vidění představení Paměť kamene od tanečnice a choreografky českého původu Andrey Miltnerové.

Na poslední tři červencové dny je připravena performance  s názvem Pod prahy, které ztvární  tanečnice a choreografka Nataša Novotná, světelná designérka Pavla Beranová a skladatelka, textařka a zpěvačka Vladivojna La Chia.

Video
Video se připravuje ...

Gotické sklepení Domu U Kamenného zvonu se na pár dalších týdnů stanou kulisami tanečně-světelného představení s názvem Light Underground. Veronika Foltová

Na 5. a 6. srpna je připraveno vystoupení francouzská výtvarnice, scénografky, režisérky a choreografky Marie Gourdainové a choreografky Hany Polanské Turečkové, které se ve své tvorbě často zabývá propojováním současného tance s výtvarným uměním. Její představení doplní světelná designérka Zuzana Režná.

Fotogalerie
21 fotografií