Na návštěvníky paláce čeká každou neděli kupříkladu i nejmladší mužský potomek rodu, William Lobkowicz mladší. Vždy prohlídku začíná u vzpomínky na jeho pradědečka Maximiliana, který byl hlavou rodiny v době, kdy vzniklo Československo. Zažil pak vzestup nacismu i komunistický převrat, kdy rod přišel o veškerý majetek.

Připomněl, že v době, kdy mnoho šlechticů z Československa, které šlechtické tituly zrušilo, odcházelo, jeho dědeček ho opustit nechtěl a přál si být součástí proměny z monarchie v demokracii. Byl také přítelem Jana Masaryka a poskytl část Lobkowiczkého paláce československé vládě. Později během 2. světové války působil jako velvyslanec exilové vlády v Londýně.

Výhled na Prahu z paláce:

Prohlídka Lobkovického paláce na Pražském hradě
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Lobkowiczové po 2. světové válce nakonec po komunistickém převratu o veškerý majetek přišli, rodina odešla do Spojených států v podstatě bez ničeho a musela začít žít úplně jiný život. „Pradědeček žil v zámku, kde měl 250 pokojů a 50 lidí, kteří pro něj pracovali. Když přišel Ameriky, začal prodávat nože jako podobní prodejce,“ přiblížil William Lobkowicz ml. život rodiny po válce. Vždy však chtěli být součástí historie Československa a následně Česka, a proto se po Sametové revoluci vrátili do své původní vlasti.

Nedělitelná sbírka

Po třiceti letech odvedli kus práce. Restituovali 10 zámků a největší privátní sbírku umění v Česku. V archivu mají prý zhruba kilometr a půl materiálů. Rodina chtěla tyto historické artefakty sdílet s lidmi nejen v Česku, sami se cítí být spíš správci tohoto majetku než majiteli a nechtějí, aby se jejich obsáhlá sbírka někdy rozdělila. Na výstavě v paláci lze shlédnout řadu velmi významných obrazů, nebo i například sbírku porcelánu, či historických zbraní.

Mezi nejvýznamnější díla patří například Senoseč Petera Bruegela staršího. Jedná o jeden obraz ze slavného cyklu ročních období, z nichž se další obrazy nacházejí v muzeích ve Vídni nebo v New Yorku a část se ztratila. „Brueghel používal teplé barvy a věci pak vypadají, že jsou k vám blíž,“ popsal William Lobkowicz, co ho na tomto obrazu fascinuje. Zajímavý je podle něj i díky tomu, že ukazuje život na venkově v 16. století. „Máme tolik obrazů z té doby, které zobrazují císaře nebo krále a jejich majetek, ale tady vidíme život,“ dodal. Mnozí se také domnívají, že na obraze je zachycená Praha, i když Brueghel ji nikdy nenavštívil.

Lokowiczové jako mecenáši

Během prohlídky si lze poslechnout i příběhy různých významných členů rodu. Lobkowiczové byli mimo jiné také mecenáši slavných hudebních skladatelů. Ve sbírkách lze nalézt například orchestraci Händelova Mesiáše napsanou vlastnoručně Wolfgangem Amadeem Mozartem a řadu dalších děl nebo historických nástrojů.

Prohlídka Lobkovického paláce na Pražském hradě
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Wiliiam Lobkowicz poznamenal, že šestý princ rodu Josef Maxmilián v 17. století hudbu podporovat tolik, že rod málem zbankrotoval. Po celý život podporoval Ludwiga van Beethovena, který mu věnoval řadu skladeb včetně asi nejslavnější 5. symfonie nazývané často Osudová.

Kromě uměleckých sbírek si mohou lidé užít i unikátní výhled z balkonu paláce, který na Hradě jen tak zažít nelze. Prohlídky se konají každou neděli ve 14:30 hodin. Kromě toho se v rámci tzv. Lokowiczekého léta konají každý čtvrtek pravidelné hudební vystoupení.

Fotogalerie
19 fotografií