Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schwarzenberg ohluchl a nevidí na oko: „Snad ještě nezemřu.“ A zmínil životy Romů v ČR

Autor: simao - 
16. července 2020
10:03

Karel Schwarzenberg (TOP 09) sice delší dobu avizoval, že toto sněmovní období bude jeho poslední, jeho pondělní potvrzení, že nebude kandidovat, vzbudilo přesto rozruch. I proto, že přišlo den poté, co to samé oznámil druhý ze zakladatelů Topky Miroslav Kalousek. Podle knížete je čas, aby strana fungovala bez svých zakladatelů. Vedle toho exministr zahraničí v rozhovoru pro MF Dnes zmínil heslo „Gypsy Lives Matter“ v návaznosti na dění v USA.

Domluvili se snad Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek na tom, že se zásadním oznámením přijdou v jeden čas? „Ne. To byla čistá náhoda. Já jsem to našim straníkům říkal již před několika měsíci, že už nebudu kandidovat. Ohluchl jsem, špatně vidím, pajdám jako prezident. Jsem už dědek starej, a proto nechci kandidovat,“ řekl MF Dnes kníže s tím, že nevidí na jedno oko.

„Podívejte, já doufám, že ještě nezemřu, tak budu k slyšení. Ozvu se, když bude potřeba, ale myslím, že nemusím sedět ve Sněmovně,“ podotkl také.

Schwarzenberg odmítá, že by TOP 09 mířila do zapomnění kvůli tomu, že na její kandidátce budou chybět její zakladatelé. „Je tam spousta dalších lidí, kteří jsou skvělí a bezvadní. Žádná strana nesmí být postavena jen na zakladatelích, to je blbost. Strana musí žít samostatně, bez ohledu na ně, a TOP 09 má nejvyšší čas, aby žila samostatně,“ míní Schwarzenberg.

Hostem ve studiu Blesku bude v pátek 17.7. od 10:30 Miroslav Kalousek. Ptejte se ho na to, co vás zajímá:

Online chat

Udělali jsme i chyby, připouští Schwarzenberg

„Se stranou jsme udělali dost dobrých věcí, ale zároveň jsme udělali i chyby,“ bilancuje nyní někdejší místopředseda Nečasovy vlády. Co považuje za chybu? „Svého času, když jsme byli například ve vládě, tak já jsem byl pro to, aby se zvýšily ty nejnižší důchody a on (Kalousek) chtěl šetřit. Měl pro to dobré hospodářské důvody, já jsem naopak říkal, že bychom přes to neměli jít. Dle mého názoru to byla chyba,“ uvedl nyní někdejší ministr zahraničí.

Video  Ať žije Karel! Schwarzenberg si na Národní třídě vysloužil potlesk i skandování  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vedle současné šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, kterou označuje za „vynikající mladou ženu“, která „je opravdu politický talent“, si našel pochvalu i pro současného ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD). „Je jeden z nejlepších po dlouhé době,“ míní Schwarzenberg.  

Ohledně vlastních chyb však zmínil: „V některých věcech jsem měl být mnohem tvrdší, ale z mých chyb já bych musel hodně dlouho vybírat.“

Kníže: Gypsy Lives Matter

Exministr Schwarzenberg se přitom v rozhovoru vyjádřil i k aktuálnímu dění po smrti George Floyda v USA. Označil jej jedním slovem za „blázinec“ a svrhávání soch za „podivnou módu“.

Zatímco prezident Miloš Zeman označil název hnutí Black Lives Matter za rasistický a zmínil naopak heslo All Lives Matter (Na všech životech záleží), kníže podotýká: „Samozřejmě na všech životech záleží, i na životech hovad, která se tím ohánějí. To bych nepopíral. I na jejich životu záleží. To neznamená, že hnutí Black Lives Matter nemá oprávnění vzhledem k blbé situaci lidí s tmavší pletí v Americe. V Čechách bych řekl Gipsy Lives Matter.“ Zmínkou o Romech v ČR však popudil řadu diskutujících.

Video  Klaus udeřil: Schwarzenberg je totálně zelený a musí milovat Gretu. Ta je podivný přízrak  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy, foto: Jakub Poláček, Reuters
Video se připravuje ...

11karel11 ( 23. září 2020 15:29 )

Když je slepý a hluchý, tak za co placen stařec. Takové hnidy jsou v PS?

Vaclav Trefil ( 20. září 2020 08:38 )

pane Swarcenberku, měl by jste nějaký zámek poskytnout na bydlení Romům, teprve potom vám budeme věřit, že to myslíte upřímně. Máte moc a stejně to nestačite udržovat.

Kazin ( 20. července 2020 09:33 )

Kabrhel: Jsi směšný blbeček.No chápu malé péro tak tu píšeš kraviny .Jakeš něco dokázal a jeho brácha byl taky fajn k dělníkům jen se o tom nemluví.Ty si užij snad když máš v hlavě *** aspoň v pytlíku budeš mít něco

Kazin ( 20. července 2020 09:27 )

No konečně jeden blbec na odpis teď už se jen po*** pochčij a skap debyle

MAMKA2316 ( 18. července 2020 17:52 )

JAKEŠ BYL LEPŠÍ ČLOVĚK JAK TEN AROGANTNÍ TUN_L DĚDEK !!!!JAK TO BYLO S BAKALOU A PRODEJEM BECHEROVKY TY AROGANTNÍ NEVZDĚLANÁ NICKO !!!JAKEŠ BYL NAIVNÍ A TEN CYP JE AROGANTNÍ ŠIŠLAVÝ LO,R

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa