Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové a Čína se snaží ukrást data k vakcíně. Hackeři útočí na vědce i firmy

Autor: ČTK - 
16. července 2020
21:34

Ruští hackeři napojení na tamní tajné služby se snaží ukrást informace výzkumníků, kteří pracují na vývoji vakcíny proti koronaviru. V prohlášení sestaveném společně s USA a Kanadou to ve čtvrtek uvedlo britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC), píše agentura AP.

Podle třech západních států skupina počítačových hackerů označovaná APT29, či také Cozy Bear, útočí na akademické a farmaceutické výzkumné instituce, které se podílejí na vývoji některých vakcín. Podle vytrvalosti útoků zpravodajci ze třech zemí soudí, že se jedná o pokusy o krádež duševního vlastnictví, a ne jen o narušení bádání vědců.

Vacínu proti koronaviru se snaží vyvinout řada laboratoří. Vacínu proti koronaviru se snaží vyvinout řada laboratoří. | Reuters

V tuto chvíli není jasné, zda se hackerům skutečně podařilo ukrást nějaká data, NCSC však uvedlo, že se útočníci zatím nenabourali do citlivých informací jednotlivců v napadených organizacích.

„Je naprosto nepřijatelné, že ruské zpravodajské služby cílí na ty, kteří bojují s pandemií koronaviru,“ uvedl ve vyjádření britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Zatímco ostatní sledují své sobecké zájmy svým lehkomyslným chováním, Spojené království a jeho spojenci pokračují v těžkém úkolu nalézt vakcínu a chránit světové zdraví,“ pokračoval šéf britské diplomacie.

Cozy Bear byla jedna ze dvou hackerských skupin, která se podle Washingtonu nabourala před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 do sítě Demokratické strany a ukradla z jejích serverů e-maily, které následně zveřejnil server WikiLeaks. Druhá z těchto skupin je známá pod názvem Fancy Bear.

Podle AP ze sdělení tajných služeb není jasné, zda o pokusech o krádež vědeckých poznatků souvisejících s vývojem vakcíny proti koronaviru ví ruský prezident Vladimir Putin. Britští činitelé se však domnívají, že jsou podobné informace velmi žádané a ceněné.

Šíření koronaviru v Rusku: Hřbitovy se postupně plní (26. 6. 2020). Šíření koronaviru v Rusku: Hřbitovy se postupně plní (26. 6. 2020). | Reuters

Americké úřady v poslední době vznesly podobná obvinění z hackerských útoků i vůči Číně. „Právě v tuto chvíli se Čína snaží nabourat do amerických zdravotnických organizací, farmaceutických společností a akademických institucí, které provádí zásadní výzkum covidu-19,“ řekl minulý týden šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray.

Nalezení účinné a bezpečné očkovací látky proti koronaviru je podle řady odborníků jednou z cest, jak v nejhůře zasažených zemích vrátit život tamních obyvatel zpět do normálních kolejí. V současné chvíli na vývoji podobných látek pracuje přes 100 laboratoří po celém světě, některé z těchto vakcín přitom v příštích týdnech již zřejmě vstoupí do třetí a rozhodující fáze testování, která by měla trvat asi půl roku.

mirkli ( 17. července 2020 02:56 )

horaIysa ( 17. července 2020 00:06 )

Ale tady je přece zcela zřetelně neznačeno kdo je původce útoků.

miro 49 ( 16. července 2020 22:33 )

Zatímco ostatní sledují své sobecké zájmy svým lehkomyslným chováním, Spojené království a jeho spojenci pokračují v těžkém úkolu nalézt vakcínu a chránit světové zdraví,“ pokračoval šéf britské diplomacie.
---------------------
Nejde tak ani o světové zdraví, jako spíš o peníze, které by svět musel platit za účinnou a bezpečnou vakcínu.Průmyslová špionáž je ale rozšířena už řádově staletí, jen má v současné době nové metody. Nelze-li vypátrat původce, svede se to na Rusko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa