Přes 3 kilometry dlouhá ulice Novodvorská protíná stejnojmenné sídliště. Radnice se proto rozhodla, že se pokusí toto místo zkrášlit a zpříjemnit tak život místním. Pozemky patří pod správu Technické správy komunikací (TSK), se kterou si MČ minulý rok vyjednala výpůjčku pozemku.

Bezpečí a krása v souladu

„Při realizaci jsme museli zvážit spoustu faktorů. Přes ten středový pás si lidé často krátí cestu, jsou tu vyšlapané různá zkratky, to všechno jsme museli brát v úvahu. Jednak proto, abychom tím lidem spíše nepřitížili, ale hlavně proto, aby nám po tom výsevu lidé nešlapali,“ vysvětlil radní MČ Praha 4 Tomáš Hrdinka, který má na starosti životní prostředí.

Novodvorská je velmi rušná ulice s hustým automobilovým provozem, proto musela vzít radnice v potaz i bezpečnost. „Museli jsme zvolit takovou výsadbu, která nebude příliš vysoká a nebude bránit v rozhledech. Navíc je tu spousta křižovatek a přechodů a tu květinovou výsadbu jsme nemohli zasít až přímo k nim,“ dodává radní.

Posekané ještě před rozkvětem

Radnice pro výsadbu zvolila směs s názvem Strakonická louka. Což je mix asi 15 letniček, které mají evokovat rozkvetlou šumavskou louku. Ovšem ještě než část rostlinek stihla pořádně vyrůst a rozkvést soukromá firma, která má na starosti údržbu zeleně, část z nich posekala. Aby toho nebylo málo, tak jiná firma na mladých kvítkách složila ocelové trubky, protože nedaleko rekonstruovala teplovod.

„S dotčenými subjekty radnice věc intenzivně řeší, a to jak po technické, tak kompenzační stránce. Věřím, že se podaří louku obnovit v původním rozsahu,“ uzavřel radní Hrdinka.

Ohlasy jsou pozitivní

Veřejnost tento krok radnice veskrze chválí. „Jo, zrovna jsem na ni minule koukal. Malá ale super. Je vidět, že když se chce tak, to jde,“ pochválil radnici na facebooku Tomáš ostatní jsou nápadu spíše nakloněni, i když upozorňují na nedostatky jinde. „Pěkné. Škoda, že na jiných místech – například kolem ulice Žateckých je tráva spálená na troud, protože někdo chytrý to tam nechal sestřihnout na strniště,“ napsala Kristýna M.

Pokud budou převažovat u místních pozitivní ohlasy, plánuje radnice podobnou louku vyset i v ulici Jeremenkova.

Fotogalerie
9 fotografií