Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hradu i Číně navzdory: Věra Kuberová pojede na Tchaj-wan, převezme cenu pro zesnulého manžela

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
18. července 2020
06:50

Manželka zesnulého předsedy Senátu Jaroslav Kubery (†72, ODS) nakonec na Tchaj-wan poletí. Blesk zprávám definitivní rozhodnutí Věry Kuberové potvrdil šéf horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS). Cestu Kuberové uhradí Tchaj-wan. Vystrčila na přelomu srpna a září doprovodí kromě početné delegace podnikatelů také jeho manželka.

I přes čínské varování předseda Senátu Miloš Vystrčil na začátku června oznámil, že na Tchaj-wan poletí. Už tehdy si přál, aby ho doprovodila také vdova po jeho předchůdci Věra Kuberová.

„Maminka ten návrh samozřejmě dostala. Ale měli by se s panem Vystrčilem teprve sejít a vše prodiskutovat. Zatím neřekla ani ano, ani ne,“ řekla tehdy Blesk Zprávám dcera Kuberové Vendula Vinšová.

A i když si teď rodina po zesnulém Jaroslavu Kuberovi dává podle Vinšové mediální prázdniny, Blesk Zprávám se podařilo zjistit, že Kuberová na Tchaj-wan poletí. „Paní Kuberová mi potvrdila, že se cesty zúčastní. Bude oficiálním hostem Tchaj-wanu,“ potvrdil redakci Blesk Zpráv předseda Senátu Vystrčil.

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil vysvětluje, proč se rozhodl jet na Tchaj-wan  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Padají tak podle Vystrčila některé nemístné poznámky, kdo Kuberové cestu uhradí. „Není potřeba jízlivostí, jestli bude cestu pani Kuberové hradit český Senát. Veškeré výdaje by měly jít za tchajwanskou stranou,“ dodal Vystrčil. 

Jaroslav Kubera plánoval cestu na Tchaj-wan letos v únoru. Nakonec ji ale nestihl, protože v závěru ledna letošního roku náhle, dva dny po pražském kongresu ODS, zemřel. Už tehdy ho měla doprovodit i jeho žena. „Paní Kuberová by měla od Tchaj-wanu také převzít ocenění pro Jaroslava Kuberu,“ potvrdil Vystrčil cíl cesty manželky jeho předchůdce, se kterou pojí šéfa Senátu letité přátelství.

Poletí i paní Vystrčilová

Zatímco Kuberová by měla odletět na cestu bez doprovodu, Vystrčila doprovodí jeho paní. „Tak jako měla Jaroslava Kuberu doprovodit jeho žena, bude i mě doprovázet moje paní. Je to protokolární zvyklost, protože letím na oficiální cestu,“ řekl ke svému doprovodu Blesk Zprávám Vystřčil. Na cestě do Tchaj-wanu by od 30. srpna do 5. září měla druhého nejvýše postaveného ústavního činitele doprovodit také početná delegace podnikatelů. Výběr zástupců českých firem organizuje Česko -tchajwanská  obchodní komora.

I přesto, že s Vystrčilovou cestou nesouhlasí jak prezident Miloše Zeman, tak i premiér Andrej Babiš (ANO), vláda nebude misi bránit a poskytně šéfovi Senátu vládní letoun. Letos v lednu varovala tehdejšího šéfa Senátu Jaroslava Kuberu před cestou na Tchaj-wan čínská ambasáda. Jeho rodina i řada politiků označila psaní zaslané na adresu prezidentské kanceláře za výhružky.

„České podniky, které mají ekonomické zájmy v Číně, budou muset za návštěvu Tchaj-wanu předsedou Kuberou platit. Návštěva Tchaj-wanu předsedou Kuberou nikomu nepřispěje. Doufáme, že česká strana dodrží politiku jedné Číny a zruší tuto návštěvu a tím zabrání porušování čínsko-českých vztahů,“  píše se v listině, kterou dostal Kubera letos 14. ledna na pražském Hradě při novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

O investice v Číně se mohou podle dopisu obávat také české firmy, které mají být součástí oficiální delegace na Tchaj-wan.

„České podniky, jejichž představitelé navštíví Tchaj-wan s předsedou Kuberou, nebudou uvítány v Číně ani čínskými lidmi,“ píše se dál v dopise.

I podobné výhrůžky Jaroslavu Kuberovi prý stály nakonec za tím, že jeho nástupce Miloš Vystrčil na Tchaj-wan poletí.

Video  „Čína nechápe demokratické principy. Schovává se za domácí aktéry,“ říká analytička  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Na Tchaj-wan pojedu. Důvody jsou dva. Jsem přesvědčen, že je to správné z hospodářského a ekonomického hlediska i z hlediska toho, jak se mají k sobě demokratické země chovat,“ komentoval první důvod svého rozhodnutí Vystrčil.

Druhý důvod je podle něj politika v Česku. „Do České republiky se vrací hodnotový střet, který jsme v roce 1989 statečně vybojovali,” dodal šéf horní parlamentní komory. Na jedné straně podle něho stojí suverenita, vláda práva a demokracie a na druhé zase něco, co přirovnal k počítání grošů. „A je potřeba říct, že nám nezáleží jenom na těch groších, ale i na demokracii a svobodě,“ odůvodnil Vystrčil.

Hrad odmítal dlouhou dobu vysvětlit, jak a proč dopis vůbec vznikl. Podle Deníku N. stojí za jeho objednávkou prezidentův kancléř Vratislav Mynář, kterého si několikrát zvali poslanci ze zahraničního výboru. Mynář vždy odmítl přijít.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii. Peking prosazuje politiku jedné Číny a dlouhodobě se snaží o opětovné připojení ostrova k Číně. ČR, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.

monhtik ( 22. července 2020 11:32 )

Nějak jsem si nevšiml, že by zrovna pan Vystrčil v roce 1989 statečně bojoval. Doporučil bych mu aby raději mlčel,co tady jeho ODS od roku 1989 napáchala víme a vidíme všichni. Jak vidno paní Kuberové je racionální myšlení také cizí. Ono se to holt krásně cestuje zadarmo, když nemusí zaplatit ani korunu a až ji dojde, že dělá hloupost, bude pozdě.

bilakonvalinka ( 22. července 2020 07:12 )

To moc nechápu. Vyznamenání ??? Asi i za to, že Kubera zarabizoval Teplice !!!

manunu ( 18. července 2020 20:35 )

Ona tam jede také nějaká paní Kučerová?

manunu ( 18. července 2020 20:32 )

9vox9: Soudružko, výborná kuchařko a pekařko,"velmi oblíbená v kolektivu", vy pořád kopete a plivete na pana prezidenta Havla. Jasně, že ho budu bránit,naštěstí mi to nemůže nikdo zakázat. Vy si také bráníte Zemana a Babiše. Běda tomu, kdo je kritizuje, to jste úplně nepříčetná a vulgárními výrazy vůbec nešetříte.

MAMKA2316 ( 18. července 2020 18:02 )

KDYBY KUBERA NEKOUŘIL JAK SÁDROVÝ JEŽEK A NEPIL TAK TU ASI BYL ??Špatná
vzpomínka - jestli ctíš svoji zemi, máš paměť a chceš si zopakovat historii,
čti.

Po
viru to nebude jako předtím - myslím, že sotva co bude jako předtím. Spousta
person se naprosto odkopala, systém EU prokázal nečinnost a
neschopnost.

Vzpomínáš,
jak všichni řešili konec světa, a jak se dotazovali všech vizionářů, co se
tím myslí? Šamani říkali, že sice nepůjde o konec světa, ale o konec takového,
jaký ho známe. Možná šlo fakt o tuhle nemoc, která si nevybírá, nemá hranice,
není vidět, a přesto ukázala přes noc, co je důležité.

Najednou
jde zavřít a chránit hranice, zastavit migraci, kontrolovat příchozí, vystopovat
kudy sem kdo přišel.

Najednou
se obejdeme bez hospod, bez kosmetik, umělých nehtů a prsou, bez bowlingů
i bez Wimbledonu, bez OH a všech těch velkých nařvaných
byznysů.

Najednou
jsme rádi, že nás to nezastihlo někde ve světě. Dokážeme vařit a péct měsíc z
toho, co máme v malém mrazáku.

Nejvíc
nám postarším chybí ti malí a
záleží nám nejvíc na nich. Taky nás těší, když zavolá kluk a zeptá se, zda matka
nepotřebuje chleba. Možná už jsou lidi dost rozežraní a na druhé straně je
jich hodně bez pomoci.

Vadí
mi ale, že nemáme svoje české brambory ani naše cukrovary, a mnoho jiného,
viz níže.

Najednou
vidím lidi, jak si pomáhají, jak respektují vládu, jak nikdo nediskutuje o
nařízeních, jak přestali okopávat kotníky Zemanovi i Babišovi. Myslím, že
ANO má volby v kapse. Zeman právem nakopal Fialovi ***.

Mám
za to, že padnou i vlády a že se toho po*** víc. Kéž skončí Merkel a jí
podobní. Že se rozpadne EU, protože každá země bude mít příliš starostí sama se
sebou. Podnítí to lítost lidí, kteří přišli nebo ještě přijdou o své blízké.
Obávám se toho a smekám
před kýmkoliv ze zdravotnictví. Pracují
v něm obě snachy, tak to víš, že se o ně bojím, a vůbec o všechny, kteří si

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa