Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kamera městské policie zachytila srážku vlaků: „Ty vole, do haj*lu, je tam!“

Autor: VaB - 
17. července 2020
17:14

Vteřiny před katastrofou v Českém Brodě natočila kamera místních strážníků. Projížděli kolem stojícího rychlíku, kolem nich se pak prohnal CityElefant a poté se ozvala masivní rána. Jak reagovali?

V Českém Brodě došlo v úterý ke srážce osobního vlaku s nákladním, který stál na koleji. Při nehodě zemřel strojvůdce Martin H. (†40) a dalších 35 lidí se zranilo! Provoz na trati stál několik hodin, hasiči museli pomocí tanku od sebe vlaky odtrhnout. 

Ještě před tím, než k nehodě došlo, projížděla kolem stojícího rychlíku s poštovními vagony hlídka městských strážníků z Českého Brodu. Jejich palubní kamera natočila vteřiny před tragickou srážkou. „Tam stojí vlak, ty vole,“ řekl jeden z nich, když kolem nich proletěl CityElefant. „Ubrzdil to asi,“ myslel si druhý. 

Video  Městští strážníci byli první u srážky vlaků u Českého Brodu.  - Facebook - Český Brod
Video se připravuje ...

Jenže se mýlil, o dvě vteřiny později se ozvala rána! „Je tam,“ řekl. „Nene, vole! Do haj*lu,“ dodává další kolega. Na nejbližším možném místě se otočili a ihned zamířili na místo. „Dělej! Rychle, tady se otoč,“ urguje ho kolega, který neví, co přesně se na trati stalo. 

„Díky přítomnosti strážníků městské policie v terénu došlo neprodleně k nahlášení srážky osobního a nákladního vlaku a také k okamžitému zahájení záchranných prací. Byli to právě oni, kteří uvolnili dveře a zahájili evakuaci lidí z nabouraného vlaku,“ oceňuje práci mužů starosta Jakub Nekolný na facebooku.

Bylo velkým štěstím, že kolem nehody projížděla hlídka, která okamžitě zareagovala. „Strážníci též do příjezdu záchranářů a hasičů podávali lidem první pomoc. Bez jejich práce by újma na zdraví cestujících mohla být daleko větší!“ zakončil starosta. 

Video  Zásah hasičů po srážce vlaků u Českého Brodu  - HZS SČK
Video se připravuje ...

frantacizek ( 17. července 2020 19:13 )

no to je zvláštní, patrně tam nedošlo vůbec k brzdné dráze. Byl už hodně blízko, nebyla zase taková tma, spíše šero. To by zdravý člověk, s dobrým zrakem viděl obrysy vlaku i bez toho, aniž by jela dálková světla..Asi bude i soudní pitva, to spíše vypadá, že měl opravdu nějakou zdravotní příhodu z toho záznamu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání