Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dřevorubce stáhl strom, skončil zády na ostrých kamenech: Život mu zachránila mobilní aplikace

Autor: VaB - 
19. července 2020
13:47

Aplikace Záchranka zachraňuje životy napříč republikou, svědčí o tom i případ, kdy dřevorubce stáhl strom a jeho kolegové nedokázali přesně určit, kde se nechází. 

Záchranka, aplikace do telefonů, která dokáže přesně zjistit vaši polohu, kterou odešle na operační středisko záchranné služby příslušného kraje. Operátorky a operátoři tak ihned vědí, kam poslat posádku nebo i vrtulník. 

Appka do telefonů se osvědčila, používá je tisíce uživatelů a mnohým z nich už zachránila život. Svědčí o tom případ, o kterém autoři informují na svém Facebooku. „Ráno, při práci v lese nám kolegu stáhnul strom s sebou. Upadl zády do ostrého kamení, takže se nevědělo, co mu může být,“ popsal neznámý člověk autorům ve zprávě.

Ihned volal na linku 155, ale i přes obrovskou snahu i ze strany operátorky dali dohromady jen nejbližší obec, a to bylo nedostatečné. „Jelikož bylo ale podezření na poraněnou páteř, transport terénním autem do vesnice nepřipadal v úvahu. V ten moment se mě slečna zeptala jestli nemám v telefonu Vaší appku a bylo vše snazší,“ popsal dramatické chvíle. 

Ihned proto zavěsil a nastartoval Záchranku, do deseti vteřin byl opět v kontaktu s operátory a ti věděli, kde se nachází. „Vrtulník přiletěl během několika málo minut přesně na místo uprostřed lesů a pak už jen záchranářská rutinní práce,“ dodal. Je tedy vidět, že souhra aplikace se záchrankou je na výbornou. „Za mě velký palec nahoru, má to smysl,“ zakončil.

Každý, kdo má chytrý telefon si aplikaci může stáhnout buď v Google Store nebo v AppStore. Stačí jen vyplnit telefonní číslo, to ověřit a doplnit další údaje. V aplikaci je dokonce i mapa automatických externích defibrilátorů.  V horských oblastech se pak můžete dovolat i na Horskou službu. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání