Kdejaký rodič v současnosti trne v obavách, když si jeho dítko hraje na pískovišti. Co když je pod hroudami písku ledabyle zahrabaná použitá stříkačka? A nemusí se to týkat jen pískoviště, ale i jiných veřejných prostranství, parků či volné přírody. Toho všeho je na Parukářce od každého trochu.

Radnice Prahy 3 na svém území rozmístila celkem čtyři kontejnery na infekční odpad – tzv. Fixpoint. Letos se ten čtvrtý ocitl právě na Parukářce v blízkosti bunkru u vstupu do parku z Prokopovy ulice. Jeho využití pravidelně kontrolují terénní pracovníci, kteří se zaměřují na práci s konzumenty drog.

Riziková oblast

Parukářka nebyla zvolena náhodně. „Podle aktuálního monitoringu organizace Progressive drogově závislí lidé kontejnery Fixpoint používají. Například během srpna a září (2019 – pozn. red.) do nich bylo vhozeno 97 kusů injekčních stříkaček,“ uvádí v Radničních novinách Prahy 3 místostarosta Ondřej Rut (Zelení). „Volba na místo na Parukářce padla s ohledem na nejvyšší výskyt infekčního materiálu.“

Stříkačka je problém

V současnosti se kontejnery na použité injekční stříkačky nachází mimo Parukářku ještě na dvou místech cyklostezky pod Vítkovem a u trafostanice v parku poblíž žižkovského fotbalového stadionu. Určeny jsou především přímo pro drogové konzumenty či odborné pracovníky, poněvadž se jedná o infekční materiál. Radnice Prahy 3 proto raději nabádá své obyvatele, aby v případě učinění takového nálezu raději kontaktovali městskou policii na lince 156.

Fotogalerie
9 fotografií