Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Google zakázal úspěšnou českou hru z druhé světové války: Vadí, že jsou v ní nacisti

Autor: chal - 
30. července 2020
22:33

České vývojářské studio Charles Games překvapil krok platformy Google Play Store, kde se prodávají mobilní aplikace a hry. Google totiž nepovolil prodej hry Attentat 1942 v několika evropských zemích včetně Německa nebo Francie, protože se v ní objevuje nacismus. Hra zobrazuje druhou světovou válku očima obyčejných lidí.

Herní studio Charles Games řeší problém s prodejem mobilní verze své hry Attentat 1942. Google nepovolil prodej hry v obchodě Google Play Store, který nabízí aplikace a hry v Německu, Rakousku, Francii a Rusku. Problémem je zobrazování nacismu. Stanovisko vývojáře šokovalo, protože ve hře Attentat 1942 nejde o jeho propagaci.

„Jak máme vyrobit historicky přesnou hru o hrůzách druhé světové války bez nacistů? Nevíme,“ uvedli zástupci studia na twitteru ve vláknu, ve kterém popisují vývoj celé kauzy. Hra původně vyšla pro počítače. Po zhruba sedmi měsících vývoje mobilní verze hry dostalo na začátku července studio zamítavé stanovisko od Googlu - hru na zmíněných trzích Google Play Store prodávat nebude.

Nic na tom nezměnil ani fakt, že studio hru připravovalo ve spolupráci s Akademií věd. Podobná situace nastala i u obchodu firmy Apple, která prodej hry původně zakázala pro Německo, Rakousko a Švýcarsko, po odvolání ho ale povolila. Google nikoliv.

Vývojáři proto vydání hry pro mobily odložili, aby získali čas situaci vyřešit. Pokud se to nepovede, hra ve zmíněných zemích nevyjde. „Google Play představuje jen jednu z několika digitálních platforem, na kterých hru prodáváme. Hráči z Německa, Rakouska, Francie a Ruska si už teď aplikaci mohou pořídit skrze řadu jiných kanálů. Je tedy fér říct, že finančně to pro nás není nijak ohrožující,“ uvedl pro server Lupa.cz projektový ředitel Attentatu 1942 Lukáš Kolek.

Kauza by na fungování studia tedy neměla mít drastický dopad, ale vývojářům jde i o morální rovinu. „Německo je náš soused, kulturně blízká země, s níž sdílíme obrovskou část historie. O ní je taky Attentat 1942 i jeho pokračování Svoboda 1945. Bylo by proto velmi nešťastné, kdyby Attentat 1942 na tamním trhu dostupný nebyl. Ten hlavní problém tedy je, že nám stále není jasné, proč se hra založená na historickém výzkumu nemůže prodávat v zemích, o kterých pojednává. Doufáme, že brzy získáme konkrétnější stanovisko,“ dodal Kolek. Studiu Charles Games přislíbila pomoc při řešení problému česká pobočka Googlu.

horaIysa ( 31. července 2020 06:39 )

Hoši jsou buď blbci, nebo je točí, že úspěšná hra není z jůesej.

Mar.tin ( 31. července 2020 00:03 )

A co asi tak Google čekal? Že ve hře z druhé světové války budou indiáni?

Lubomír Babáček ( 30. července 2020 23:27 )

Je to od Google obyčejné pokrytectví a projev cynismu vůči čechům.

Zobrazit celou diskusi