Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

9 nejhorších vět, které může žena slyšet, když nechce děti

  • ...
    26. července 2020 | 06:00

    Všechny kamarádky ve vašem okolí mají děti, ale ve vás se mateřský pud stále ne a ne probudit? Začínají si vás kvůli tomu dobírat a neustále se vyptávají, kdy už to na vás přijde? Vybraly jsme devět nejhorších vět, které ve spojitosti s dětmi nejspíš uslyšíte. Nebo už jste dokonce i slyšela?

    Mít děti je zcela přirozená věc, ale nemít je zrovna tak. Během života se nejspíš setkáte s několika nesouhlasnými názory. Ačkoliv vám lidé budou neustále tlouct klíny do hlavy a budou vás varovat, jak velkou chybu děláte, konečné rozhodnutí je stejně jen na vás. Je to jen váš život, a tím pádem vaše volba.

  • Dokud nemáš dítě, tak nevíš, co je to pravá láska

    ...
    Autor: istock.com

    Někdo hluboce miluje svého partnera, někdo zase rodiče či přátele a oddanou lásku často pociťujeme také ke svým domácím mazlíčkům. Pokud vám tedy někdo tvrdí, že jediná opravdová láska je ve vztahu matka dítě, pak nemá pravdu. Koneckonců existuje mnoho rodinných vztahů, kdy je to mezi rodiči a dětmi komplikované, nebo spolu dokonce vůbec nemluví. Ačkoliv je tato skutečnost sebevíc smutná, i tyto případy existují.

  • Jsi sobecká

    ...
    Autor: istock.com

    Už vás někdy někdo nařkl ze sobectví? A to jen proto, že jste se rozhodla nemít dítě? Sobecké to možná trochu je, protože máte ráda svůj život a nedokážete si představit, že byste jej měla obětovat někomu jinému. Na druhou stranu to není úplně špatné rozhodnutí. Pokud víte, že byste svému dítěti nemohla dát vše, co potřebuje, a že by vás mateřství zkrátka nezměnilo, pak je to nejspíš dobrá volba.

  • S dítětem bude tvůj život lepší

    ...
    Autor: istock.com

    S dětmi změna rozhodně přijde, ale je obtížné s jistotou říct, zda bude dobrá, nebo špatná. Každá žena se nedokáže vypořádat s tím, že se její život úplně přetočí, že nebude mít tolik času na sebe a své zájmy. Když už si některé ženy usmyslí, že dítě mít nebudou, rozhodně nad tím přemýšlely a nejedná se o zbrklé rozhodnutí. Jim zkrátka připadá život lepší právě bez nich.

  • To nemáš děti vůbec ráda?

    ...
    Autor: istock.com

    Skutečnost, že jste se rozhodla děti nemít, ještě neznamená, že je nemáte ráda. Mohou se z vás stát skvělé tety nebo kmotry, které se budou skutečně těšit z toho, že ve svém životě nějakým způsobem děti mají. To, že nechcete děti vlastní, ještě nemusí znamenat, že ty jiné nezahrnete láskou a pochopením.

  • Pokud nemáš děti, tak nemáš nic

    ...
    Autor: istock.com

    Přestože se společnost posunula dopředu a na bezdětné ženy už tolik nenahlíží jako na něco neobvyklého, stále se najdou lidé, kteří k tomu potřebují říct svůj názor a zastávají stereotypy, že ženy musí mít manžela a děti. Ženství by však nemělo být definováno počtem dětí. Pocit úplnosti se u každého člověka podstatně liší a je jen na každém z nás, pro co se v životě rozhodneme a co nás udělá šťastnými.

  • A kdo mi dá vnoučata?

    ...
    Autor: istock.com

    Velký problém s tím, že nechcete mít děti, budou mít nejspíš také vaši rodiče či prarodiče. Ti by ale měli pochopit, že hlavním smyslem vašeho života není udělat je šťastnými právě tím, že jim dáte kupu vnoučat. Čím dříve je na tuto skutečnost připravíte, tím rychleji ji přijmou.

  • Ve stáří toho budeš litovat

    ...
    Autor: istock.com

    To ale nikdo nemůže vědět. I ve stáří můžete být obklopena rodinou nebo přáteli. To, že děti nebudete mít, ještě neznamená, že celý život budete osamělá a budete propadat depresi. Naopak budete věnovat čas sama sobě, soustředíte se na kariéru, na svůj vlastní rozvoj, na vztah. I tohle patří mezi důležité věci v životě, na které pak ve stáří budete vzpomínat. Navíc nikde není řečeno, že se o vás děti skutečně postarají, až budete staří.

  • Jaký je tedy tvůj smysl života?

    ...
    Autor: istock.com

    Některé ženy se narodily s tak silnými mateřskými pudy, že věří, že jejich posláním a životní náplní je mít děti. Pokud to takto cítíte, je to naprosto v pořádku. Stejně tak je v pořádku, když místo toho toužíte po úspěšné kariéře nebo si přejete procestovat svět. Dnešní svět nám nabízí mnoho příležitostí a záleží jen na vás, pro co se rozhodnete.

  • Dokud nemáš děti, tak tomu nemůžeš rozumět

    ...
    Autor: istock.com

    Vsadíme se, že jste tuto větu slyšela už nespočetněkrát vyslovit svou maminku. A nejen tu. Některé matky mají pocit, že bezdětné ženy jim nemohou rozumět, že jejich názory jsou ve všem odlišné a že je vlastně nemožné najít společnou řeč. Pokud má takové pocity například vaše blízká kamarádka, přesvědčte ji o tom, že i když děti nemáte, stále ji můžete vyslechnout, navrhnout řešení z jiné perspektivy či podat pomocnou ruku.

Autor: Aneta Valešová
Diskuse ke článku
.