Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Havlíček plánuje velké kontroly a opravy dopravních mostů. Povolal na to experty

Autor: ČTK - 
22. července 2020
13:15

Stát plánuje modernizace mostů na silnicích a železnicích. Ještě předtím čekají stavby rozsáhlé kontroly. Ministerstvo dopravy kvůli tomu sestavilo novu expertní komisi. Na twitteru to ve středu uvedl vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). V minulosti kontroly zjistily velké množství mostů ve špatném stavu.

V Česku je skoro 18 000 silničních mostů. Z toho zhruba 1700 je na dálnicích a dalších více než 12 000 na silnicích druhé a třetí třídy. Na železnici je dalších více než 6700 mostů a přes 18 000 propustků.

Podle údajů z roku 2018 nebyl žádný z dálničních mostů v Česku v havarijním stavu, na silnicích první třídy jich však silničáři zjistili šest. Ty Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zabezpečilo a začalo opravovat. Stav další zhruba pětiny z celkového počtu mostů pak silničáři vyhodnotili jako špatný. Na železnici v témže roce vyžadovalo opravy nad rámec běžné údržby přes 4000 mostů.

Stát kontroluje stav mostů pravidelně. ŘSD, které má ve správě dálniční mosty a přes 3000 staveb na silnicích první třídy, je provádí jednou až dvakrát roce podle stavu mostu. Využívá k tomu systém Bridge Management System (BMS), stav mostů je hodnocen na základě stavu nosné konstrukce a spodní stavby v sedmi stupních: bezvadný (I), velmi dobrý (II), dobrý (III), uspokojivý (IV), špatný (V), velmi špatný (VI) a havarijní (VII). V minulých letech stát do oprav dálničních mostů investoval okolo 450 milionů korun ročně, přes miliardu stály opravy staveb na silnicích první třídy.

Většina železničních mostů byla postavena již v době budování tratí, tedy především v letech 1865 až 1910. Na železniční síti kontroluje stav mostů Správa železnic, respektive její oblastní ředitelství.

Obě organizace provedly v minulosti mimořádné kontroly vybraných mostů, zejména v reakci na zřícení dálničního mostu v italském Janově nebo lávky v pražské Tróji. ŘSD při nich vytipovala 126 mostů, které dále prozkoumává. U většiny z nich dosud havarijní stav organizace nezjistila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi