O návratu pomníku maršála Radeckého na Malostranské náměstí se diskutuje už od devadesátých let. Tedy zhruba stejnou dobu, jako se diskutovalo o návratu Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí. V poslední dekádě se tento záměr také snaží podpořit Spolek Radecký.

Rada Prahy 1 dnes podpořila návrh radního Votočka a radního Richarda Bureše a vyslovila souhlas se záměrem navrátit pomník maršála Josefa Václava Radeckého z Radče na náměstí. Což je první konkrétní výsledek skoro desetileté snahy našeho spolku; podklady k jejich jednání jsme ostatně dodali právě my. Je to první velký krok k tomu, abychom mohli tento pomník opět spatřit na Malostranském náměstí,“ řekl předseda spolku Jan Bárta.

Pokud se postaví, bude to replika

Nyní se jednání přesouvají na pražský magistrát, kde má obnovení pomníku také své zastánce. „Na magistrátu se bude řešit především nové místo vztyčení pomníku. I když autoři vítězného návrhu s pomníkem ve svých vizualizacích na pomník také pamatují. Před celkovou rekonstrukcí Malostranského náměstí bude také proveden archeologický průzkum a připraví se základy, aby vztyčení pomníku mohlo být začleněno do této rekonstrukce,“ píše se na oficiální stránce Prahy 1. V plánu je také jednání s památkáři i anketní průzkum mezi obyvateli Prahy 1.

Socha je sice v lapidáriu Národního muzea, ale pokud by se měla vrátit na své místo, bude se muset vytvořit odlitek. „Malostranské náměstí je před rekonstrukcí. Se stavbou se počítá hned, jak bude vydáno stavební povolení. Do té doby není v lidských silách, aby se všechno stihlo připravit. Pro mě jako občana i architekta je nepředstavitelné, že by se náměstí zadláždilo a za rok či za dva by se vykopávaly základy. Je tedy třeba, aby magistrát objednal u projektantů vizualizace. Poté se to musí projednat a následně vydat stavební povolení,“ řekl předseda spolku a architekt Jan Bárta.

O tom, že originál na náměstí zřejmě stát nebude, je přesvědčena i Marie Foltýnová z Národní galerie hl. m. Prahy: „Musí nechat odlít kopii. Originál je v centrální evidenci sbírek a je v majetku Národního muzea. Pokud by se vracel originál, tak s jeho trvalým umístěním musí souhlasit ministerstvo kultury a převést dílo pod vlastníka pozemku. Trvale osazené dílo ve veřejném prostoru je nemovitost a pozemek je neoddělitelnou součástí nemovitosti,“ napsala na facebooku.

Pomník zmizel po 1. světové válce

Pomník maršála Radeckého na Malostranském náměstí v Praze byl odhalen 13. listopadu 1858 jako vůbec první pomník tohoto českého vojevůdce. Po první světové válce sílily snahy o sundání pomníku maršála Radeckého, který stál na Malostranském náměstí přes 60 let. Krátce po 28. říjnu 1918 ho pražští hasiči zahalili plachtou, odstraněn byl až 16. května 1919.

Fotogalerie
26 fotografií