Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojtěch chce hrozbu nákazy v regionech hlídat „semaforem“. Rizikové skóre je složité

Autor: sova - 
22. července 2020
20:10

Ministerstvo zdravotnictví připravuje pro Česko nový semafor. Ten rozdělí barvami jednotlivé oblasti podle nebezpečí nákazy. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by ministerstvo chtělo příští týden představit semafor, který bude mít čtyři barvy a na ně navázaná jednotlivá protiepidemiologická opatření. Řekl to ve středu stanici CNN Prima News. Dosud ministerstvo zveřejňovalo rizikové skóre se stupnicí od 0 do 10, i šéf zdravotních statistiků Ladislav Dušek ale před časem připustil, že pro lidi není dost přehledné.

„Tento semafor chceme představit proto, aby i lidé věděli, co je čeká a co se může dít, pokud se situace zhorší,“ řekl Vojtěch pro CNN Prima News.

Koronavirový semafor rozdělí území České republiky hned do čtyř barev – bílé (klidná situace), zelené (stupeň s mírným rizikem) a oranžové a červené (vysoké riziko nákazy). Semaforem se budou řídit i nemocnice, podle barvy budou například připravovat speciální covidová opatření.

Semafor nejspíš nahradí „rizikové skóre“

Senátor Zdeněk Nytra (ODS) ale například chystané opatření z dílny ministerstva kritizuje. Podle něj by měl být systém konkrétnější, protože například velký počet lidí migruje mezi kraji nebo městy.

Rizikové skóre covid-19 na území České republiky pro 29. týden 2020 Rizikové skóre covid-19 na území České republiky pro 29. týden 2020 | Ministerstvo zdravotnictví ČR

Situaci v regionech už sleduje stupnice ministerstva, která se řídí značením 1 až 10. Má název „rizikové skóre“. Aktuálně je na úrovních 4–6 okres Frýdek-Místek na pomezí Moravy a Slezska a hlavní město Praha.

Ministerstvo zdravotnictví ji nejdříve zveřejňovalo denně se dvoudenním odstupem od aktuálního data. V červenci přešlo na týdenní rytmus.

Jeden semafor s koronavirem už představila vláda Andreje Babiše (ANO). A dokonce i ten spravuje ministerstvo zdravotnictví. Místo regionů ale hodnotí epidemiologickou situaci v dalších evropských zemích a určuje, zde tamní obyvatelé nebo i Češi při návratu budou potřebovat test, případně zda je čeká karanténa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa