Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejhorší jsou puberťáci, pozor i na děti: Velkou hrozbu nákazy v rodině ukázala nová studie

Autor: Darina Jíchová - 
22. července 2020
21:25

Vědci z Jihokorejského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC) představili studii, ve které se zaměřili na to, kde se lidé nejčastěji nakazí koronavirem. Experti pracovali s údaji od 5706 pacientů a zjistili, že existuje až pětkrát větší pravděpodobnost, že se člověk infikuje doma od člena své domácnosti, informoval list Daily Mail.

Jihokorejci svoje závěry publikovali v odborném časopise Emerging Infectious Diseases, zjistili, že pouze jeden z padesáti lidí se nakazí od někoho mimo vlastní domácnost, oproti tomu každý desátý se infikuje doma. Vědci rovněž varovali, že se Jižní Korea a další země, kde se na podzim otevřou školy, musí připravit na další vlnu koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19.

Koronavirus v Japonsku Koronavirus v Japonsku | Reuters

Nejlepším přenašečem jsou teenageři

Výzkum odborníků z KCDC zahrnoval nejen 5706 lidí, kteří se nakazili koronavirem, ale také více než 59 tisíc osob, se kterými přišli do kontaktu. Míra infekčnosti byla vyšší u nakažených teenagerů, kteří jsou součástí hned několika sociálních skupin. Z tohoto důvodu se vědci domnívají, že další vlna nákazy přijde se znovuotevřením škol. "Dobrým" přenašečem koronaviru jsou rovněž děti mladší 10 let.

Vědci z KCDC se shodli, že teenageři často nemají tak dobré hygienické návyky jako dospělí a nedodržují pravidla sociálního distancování, z toho důvodu jsou to právě oni, kdo nejčastěji šíří covid-19. „Mám takový pocit, že jsme dlouho žili v tom, že se virus dětem vyhýbá, že se neinfikují stejně jako dospělí,“ myslí si americký epidemiolog Michael Osterholm. Ten se rovněž obává toho, že se znovuotevřením škol přijde další vlna nákazy.

Pozor na otevření škol

„Musíme to přijmout jako fakt a zahrnout do svých plánů, že po znovuotevření škol se virus zase bude šířit,“ shrnul závěry nejen jihokorejských kolegů. Znovuotevření škol je hlavně ve Spojených státech hojně probíraným tématem, na obnovu prezenční denní výuky tlačí obzvláště prezident Donald Trump.

Některé země, jako například Norsko nebo Dánsko, byly úspěšné a znovuotevření škol nepřineslo růst nových případů koronaviru, Jižní Korea však zaznamenala naprostý opak. Po obnovení výuky začali rapidně přibývat nakažení, proto vláda přistoupila k opětovnému uzavření všech vzdělávacích institucí.

Více o koronaviru u dětí čtěte ZDE >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa