To se to Evě Tkadlecové z Buchlovic na Uherskohradišťsku zavařuje. Na velké zahradě rodina pěstuje snad veškerou zeleninu, kterou i zpracovává. „Sázím toho opravdu moc. Okurky, papriky, česnek, červenou řepu, cukety, dýně, mrkev a další. Vše se pak snažím zpracovat,“ popisuje.

K nejoblíbenějším patří takzvané mňamky. „Hodí se jen tak na chleba, k masu se špagetami, rýží. Jíme je prakticky ke všemu a dělám je pro celou rodinu. Okolo 90 skleniček,“ říká. Do mňamek zpracová cibuli, mrkev, papriku, rajčata. „Dělám dva druhy. Jednu dávku s dýní a druhou s cuketou,“ přibližuje.

Poslední loňské zásoby, paní Eva se chystá na letošní zeleninovou šichtu. Cukety už má.
Autor: Slávka Červená

Eviny mňamky

Suroviny: ½ kg cibule, ½ kg rajčat, ½ kg paprik, ½ kg mrkve, až pět stroužků rozmělněného česneku, 3 čajové lžičky soli, 2 čajové lžičky třtinového cukru, 3 polévkové lžíce jablečného octu. Podle toho, zda chcete dýňovou, nebo cuketovou, tak kilogram těchto již očištěných plodů. Nemíchat. Buď jedno, nebo druhé.

Postup: Do hrnce dáme trochu oleje a osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme na velké slzy nastrouhanou mrkev, na nudličky nakrájenou papriku, podusíme a přidáme rozmixovaná rajčata. Dále dusíme. Pak osolíme, přidáme cukr.

A buď nastrouhané cukety, nebo dýni a opět krátce podusíme na kaši. Poté přidáme česnek a v závěru jablečný ocet. Ten se už nevaří. Podle vlastní chuti si můžeme přidat sůl nebo koření. Směs dáme do skleniček a sterilujeme na 80 °C po dobu 20 minut.

Další inspiraci najdete už v pátek v kuchařce Blesku Dobroty ze zeleniny.