Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opuštěné pláže a prázdné bary v turistickém ráji. Koronavirus devastuje Thajsko

Autor: Darina Jíchová - 
23. července 2020
10:50

Pandemie koronaviru se značně podepsala na turismu, svědčí o tom i vylidněné ulice, opuštěné pláže a prázdné bary v jinak oblíbené destinaci Thajsko. Nejhůře situaci nesou letoviska na thajských ostrovech, není to poprvé, co země prožívá takovou krizi cestovního ruchu. Thajsko o desítky milionů návštěvníků přišlo například v roce 2004 po tsunami, kvůli ptačí chřipce nebo SARSu, informoval deník The Guardian.

Ulice ostrova Ko Samui, který patří mezi turisticky nejoblíbenější místa v Thajsku, zejí prázdnotou. Na široké promenádě kolem pláže to většinou „žije“, pořádají se tu party, hudba zde hraje ve dne i v noci a stánkaři lákají turisty na místní lahůdky i suvenýry. Místo toho je tu teď podivné ticho a obchody i stánky jsou zavřené.

Umlkla také doprava, jen pár taxi čeká podél chodníků, podle jejich řidičů je ale pramalá naděje, že najdou nějakého klienta. Vyprázdněných ulic si ale užívají toulaví psi. Opuštěné jsou také místní bělostné pláže, které nevyužívají ani místní.

Thajsko závisí na turistech 

Loni Thajsko navštívilo okolo 40 milionů turistů z celého světa, které sem táhne nejen teplé moře a nekonečné pláže, ale také zdobené chrámy a vyhlášená kuchyně. Letos turističtí experti z vládní agentury TAT neočekávají ani čtvrtinu z loňského počtu. Cestovní ruch se zcela zastavil v dubnu, kdy Thajsko vydalo zákaz příletů všech komerčních letů.

Zemi se sice do jisté míry podařilo zvládnout epidemii koronaviru, Thajsko ke čtvrtku 23. července registruje 3269 případů, 58 pacientů nákaze podlehlo. Vláda nechce riskovat možnou druhou vlnu a hranice pro všechny cizince zatím zůstávají uzavřené, diskutuje se ale o tom, že by se Thajsko otevřelo alespoň pro své sousedy.

Thajský sektor cestovního ruchu a turismu ale ukázal, že zvládne čelit krizi. Během posledních několika let ustál situaci po tsunami, ptačí chřipce nebo pandemii SARSu. Tanes Petsuwan z TATu však uvedl, že dopad koronaviru je s ostatními situacemi neporovnatelný. Během předešlých krizí klesl celkový příjem turismu o pětinu, letos se očekává propad o 80 procent. „To je obrovský dopad,“ komentoval Tanes. Zvláště kvůli tomu, že Thajsko do jisté míry závisí na turismu, podle Tanese tvoří 20 procent HDP a zaměstnává kolem 4,4 milionu Thajců.

Lidé se obávají, že je zabije hlad

Na ostrově Ko Samui jsou tisíce lidí už několik měsíců bez práce, masérka Dřaruní Kasorn uvedla, že jindy ona a její kolegyně namasírují až 90 klientů denně. V současné době má sice jejich salon otevřeno, ale běžně se stane, že za celý den nikdo nepřijde. „Pokud tu nejsou turisté, nemáme práci,“ shrnula Thajka. Mnozí stánkaři ostrov dočasně opustili a vrátili se domů k rodinám v jiných částech Thajska.

Z počátku pandemie se vláda snažila podporovat zaměstnance turistického sektoru, finanční podporu stát ale po nějaké době stáhl. „Mnoho lidí tvrdí, že pokud je nezabije koronavirus, umřou, protože nebudou mít co jíst. Nebudou mít, čím jídlo zaplatit,“ vysvětlila Ta Sasiwinom, která se se svým stánkem vrátila na tržnici v rybářské vesnici Bophut. Do tohoto místa lákají turisty všichni průvodci.

„Poslední měsíce byly dost náročné. Živím dvě dcery, naučily jsme se vařit levně, jedly jsme hlavně vejce s rýží a rýži s vejci,“ dodala. Rybí trh v Bophutu není jedinou tržnicí, která se v Thajsku otevřela. Trhy nyní procházejí převážně místní, kteří nenápadně prohlížejí zlevněné zboží, turisté, co zůstali „uvězněni“ v Thajsku po uzavření hranic, a zahraniční rezidenti.

Hotely se jen tak drží nad vodou

Vláda se snaží propagovat především vnitrostátní cestování, podle manažera resortu Nora Buri Lloyda Maravillea to funguje. „Z našich 144 pokojů jich máme obsazeno asi 44, s příchodem prázdnin to stoupne tak na 60,“ komentoval. „Prozatím to hotelům pomůže, dlouhodobě je to ale neudržitelné. Pokoje prodáváme dost pod cenou, o nějakém profitu se nedá mluvit, jen se snažíme udržet nad vodou,“ vysvětlil Maraville.

gabreta ( 23. července 2020 21:32 )

"Thajsko závisí na turistech"

A co třeba taková Itálie, Chorvatsko, Španělsko? To by mělo zajímat Brusel!! Ten třeba Thajcům nabídne, aby se přestěhovali do EU, že je uživí!!

BoziMilda ( 23. července 2020 17:33 )

Ještě přidej rok bez internetu. Víš vůbec, jakej čoud si dal planetě tou svou směsí zbytečných písmenek ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa