Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázrak pro vaši pleť: Co všechno dokáže šťavnatý meloun?

28. července 2020 | 06:00

K teplému slunečnému počasí neodmyslitelně patří meloun! Tato osvěžující zelenina není jen výtečnou pochoutkou, která během horkých dní osvěží, ale zároveň v sobě obsahuje velké množství cenných látek, které jsou prospěšné také naší pokožce. Víte, co všechno dokáže? Prozradíme vám to!

Šťavnatý meloun je nabitý vitaminy a minerálními látkami. Obsahuje velké množství vitaminu C, který posiluje imunitu, chrání kolagen v pokožce a udržuje naši celkovou kondici. Dále meloun obsahuje vitamin B, hořčík, draslík, zinek, sodík, ale také vápník, železo nebo kyselinu listovou, která je zásadní nejen pro plodnost, ale také pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy. 

Tato osvěžující pochoutka má blahodárné účinky také pro stav pleti. Tu totiž vnitřně hydratuje a pročistí. Melounová šťáva funguje také jako přírodní toner a díky ní bude pleť vyhlazená, rozjasněná a jemná na dotek. Obsažené vitaminy navíc dokážou bojovat proti vráskám či pupínkům. A hlavně – jeho vůně je naprosto úžasná, a proto se extrakty z melounů často používají do kosmetických produktů.

Kosmetiku s voňavým melounem najdete ve fotogalerii:

Vyrobte si masku

Melounovou masku si můžete vyrobit v pohodlí domova. Pleť bude rázem hydratovaná a rozzářená. Možností je hned několik:

Hydratační maska

Rozmačkejte jednu lžíci melounové dužiny, přidejte do ní lžíci tvarohu nebo bílého jogurtu a lžičku medu. Směs důkladně promíchejte, naneste na obličej a nechte působit alespoň dvacet až třicet minut. Poté tvář dobře umyjte.

Rozjasňující maska

Tentokrát smíchejte dvě lžičky odšťavené okurky s dvěma čajovými lžičkami šťávy z melounu, přidejte lžičku jogurtu, lžičku sušeného mléka. Naneste na obličej a nechte patnáct minut působit. Výsledkem bude dokonale zářivá pleť.

Maska na problematickou pleť

Dvě polévkové lžíce melounových semen rozmixujte a smíchejte s jednou až dvěma lžícemi smetany. Vzniklou pastu naneste na očištěný obličej a nechte působit alespoň třicet minut. Poté pokožku důkladně opláchněte. 

Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesku pro ženy najdete skvělé tipy na to, jak pečovat v létě o své vlasy. Letní vlasový manuál, kde si přečtěte přesně to, co potřebujete vědět! Další skvělé čtení a speciální přílohu - extra kuchařku Rajčata, papriky a cukety - najdete v novém Blesku pro ženy! Koupit ho můžete v novinových stáncích, nebo v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

Autor: red

Autor: Aneta Valešová