Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krásnou Emmu ničil syndrom chronické únavy: Měsíce nedokázala vstát!

Autor: shp - 
31. července 2020
17:23

Je mladá, krásná, ale také cokoliv, jen ne zdravá. Pohledná Angličanka Emma Franklinová (27) skončila na sedm měsíců upoutaná na lůžku kvůli syndromu chronické únavy. Než se ale zjistilo, co jí je, bylo to hotové martyrium. A ani dnes není sympatická blondýnka zdaleka v pořádku.

Emma začala mít symptomy lymské boreliózy, když jí bylo teprve jedenáct nebo dvanáct let. Nejdřív byly kognitivního rázu. Šlo o problémy s čtením, psaním, koncentrací, zmatenost a ztrátu paměti. „Jak jsem skončila na kolečkovém křesle? Ani si nepamatuji, že by mě něco kouslo. Ani si nepamatuji, že bych měla vyrážku,“ řekla Emma webu Love What Matters.

Stav Emmy se stále zhoršoval

Lymskou boreliózu obvykle způsobuje kousnutí klíštětem. „V 13 letech jsem dostala vakcínu proti HPV, což mi oslabilo imunitu a lymskou boreliózu ještě zhoršilo. Projevila se u mě únava,“ myslí si Emma. Její stav se ještě zhoršil v 15 letech, kdy chytila prasečí chřipku a měla infekční mononukleózu. Tím ale útrapy dívky neskončily. V 17 letech byla účastníkem dopravní nehody, a navíc spadla na lyžích.

Měla jsem hodně problémů se vztahy, přáteli a rodinou a na začátku mi nikdo nevěřil, že jsem nemocná, protože jsem vypadala dobře. Během let jsem zažila rozchody a ztratila hodně přátel. Byla jsem izolovaná a v depresích,“ přiznala mladá žena. Jedinou oporou pro ni byla maminka, která nad ní nikdy nezlomila hůl a vždy jí dávala svou lásku. Jenže pak se stav Emmy opět výrazně zhoršil.

11 měsíců neopustila domov

Ve 20 jsem byla úplně upoutaná na lůžko a moje ruce i nohy byly paralyzovány. Neopustila jsem ložnici sedm měsíců a svůj dům 11 měsíců,“ vysvětlila s tím, že byla světloplachá a nedokázala snést skoro žádný zvuk. Bolel ji dokonce i kontakt s peřinou nebo oblečením. Emma byla ve stavu polovičního vědomí a bezvědomí. Žena tvrdí, že britská Národní zdravotní služba naprosto selhala.

Žádný doktor jí nebyl schopný stanovit správnou diagnózu. Nakonec si zajistila vyšetření na soukromé klinice v Hertfordshireu. Odtamtud poslali její krevní vzorky do vysoce spolehlivé laboratoře v Německu. Výsledky byly pozitivní na lymskou boreliózu. V péči tohoto zdravotního týmu je Emma poslední roky. Lékaři zjistili, že se u ní vyvinul syndrom chronické únavy s extrémními projevy.

50 zdravotních symptomů denně

Udělala jsem enormní pokroky, ale stále mám přes 50 symptomů každý den,“ raduje se a smutní zároveň Emma. Nejdůležitější je, že v Británii mi vyšel test na lymskou boreliózu negativní, protože jsou zde nespolehlivé. Takže i když ho budete mít negativní, neznamená to, že lymskou boreliózu nemáte,“ varuje na závěr. Nebohá Angličanka toho prožila hodně, ale nikdy se nevzdala a nyní se snaží varovat ostatní.

kristýna ryglová ( 23. ledna 2024 12:25 )

To je hrůza... Já jsem taky pořád unavená a nic s tím nedělám. Ale takhle bych teda skončit nechtěla. Nevím, kdo by se pak staral o rodinu... Koukala jsem už na nějaké doplňky stravy a nejvíc ze všeho mě zaujaly Kratom účinky na http­s://ww­w.gr­eenher­bs.cz­/a/dru­hy-a-ucinky-kratomu . Pomohl by mi se stresem, takže bych lépe spala a nebyla pak tak unavená, takže takový mix účinků, které potřebuju.

Zobrazit celou diskusi