Šíf bylo historicky plavidlo, na kterém se do Prahy dopravovaly různé suroviny. Od kamení přes písek a obilí až po sůl, pivo nebo dobytek. Nejvíc se používal na začátku 20. století. Pražané se však budou vozit na trochu jiném typu šífu. Říká se mu šenák, protože vozí jen lidi, a byl používán na počátku 20. století pro výletní plavby přes Svatojánské proudy, což byla tehdy oblíbená zábava Pražanů. Prázdné šífy, uvázané na laně, pak zpátky proti proudu táhli koně až do místa opětovné nakládky. Cesty pro koně kolem řeky se nazývaly potahové stezky.

Svatojánské proudy byly před vznikem přehrad nejobtížnější úsek v údolí mezi Štěchovicemi a Slapy, Symbol proudů, socha sv. Jana Nepomuckého, zde byla postavena na památku utonulých v roce 1721. Byla zde také v roce 1889 vyznačena první pěší turistická značka kdy „označovací družstvo“ spojilo červenou značkou Štěchovice a Svatojánské proudy.

Plout se začne od srpna

Šenák, který v srpnu vyjede z přístaviště pod Palackého mostem, byl vyroben už v roce 2018 a je dílem firmy Kolumbus 92 z Lipníku nad Bečvou. „Po 300kilometrové cestě po silnici do Prahy ji v září 2018 požehnal kardinál D. Duka. Již v roce 2019 mohli „naostro“ šíf, který byl pro tuto příležitost vybaven motorem (v minulosti plul pouze samospádem po proudu), ozkoušet Pražané po několik týdnů na pravidelných projížďkách,“ řekl Jiří Mejstřík ze spolku Vltavan.

A kdy se tedy Pražané svezou? „Startujeme 11. srpna od malého přístaviště pod Palackého mostem, vedle lodě Petra. Odtud bude šíf pravidelně vyplouvat až do 30. srpna 2020. Ve všední dny od 14 do 18 hodin, v sobotu a neděli od 12 hodin a poslední projížďka začne vždy kolem 18 hodiny. Před pražskou etapou organizují plavby Vltavané ve Štěchovicích a po Praze převezmou šíf Vltavané v Davli, kam jste rovněž zváni. Dobrovolný příspěvek je vítán,“ vysvětluje Mejstřík.

Speciální ocenění 

Se spolkem Vltavan úzce spolupracuje i Praha 2. A to nejen proto, že mají na Praze 2 sídlo. „Je to významný historický spolek se sídlem na Rašínově nábřeží. Podstatné je, že touto plavbou Spolek Vltavan vlastně zahajuje přípravy na 150. výročí založení. Příští rok dostane v rámci tohoto jubilea v červnu 2021 městská část Praha 2 titul „Vorařská obec“, kterou uděluje Mezinárodní vorařská asociace za velmi dobrou spolupráci se Spolkem Vltavan a podporu historie spojenou s řekou Vltavou,“ uzavřel mluvčí MČ Praha 2 Petr Tomíšek.

Fotogalerie
10 fotografií