V Žabčicích u Brna totiž vyrostl nejmodernější tuzemský kravín u nás. Má být hlavně přívětivý a pohodový pro krávy a jalovice. V první várce tam budou rozmazlovat 70 zvířat, určených na maso. Až do porážky by se tam měla cítit bez stresu a úplně v pohodě.

„Zatím jim sice nehrajeme do ouška, ale kdoví, třeba i na to přijde,“ pousmál se ředitel školního statku Radomil Měřínský.

Supermoderní kravín nechala postavit za 19,5 milionu korun Mendelova univerzita v areálu školního zemědělského podniku v Žabčicích.

Ideálních je 10 stupňů

Hlavní vychytávkou je izolace střechy, která v létě nepustí dovnitř vedro. Pro krávy je totiž ideální teplota kolem osmi až deseti stupňů Celsia. V zimě je pak od chladu místo zdí, které kravín nemá vůbec, ochrání spuštěné plachty. Výhodou je i větrací štěrbina, která je součástí vikýře. Stačí zmáčknout spínač a s pomocí elektromotorů se štěrbiny hydraulicky otevřou. Nebudou tu také oproti jiným kravínům hučet větráky.

„Kravín 21. století“ poslouží modernímu chovu skotu, který je v Žabčicích v mnoha směrech unikátní. Chovají tam totiž hned 16 plemen. „Nová stáj nahradila starou, která už nevyhovovala současnému pojetí welfare zvířat,“ přiblížil Měřínský. Další budou možná následovat…

V Žabčicích Mendelova univerzita chová aktuálně 600 krav s vysokou průměrnou užitkovostí 11 300 litrů mléka na kus a rok.

Rozmazlování krav se rozhodně vyplatí!

Britští a ruští vědci zjistili totéž, co tvrdil Zdeněk Troška ve filmu Slunce, seno, jahody. A to, že klasická hudba má příznivý vliv na dojivost krav. Někteří američtí chovatelé zase dbají o pohodu svých dojnic netradičními metodami. Kromě klasické hudby jim pořizují vodní lůžka či poskytují masáže. Spokojená kráva nadojí o čtyři litry mléka více než předtím a má i lepší maso.

Fotogalerie
9 fotografií