Obrovskou vlnu nevole vyvolalo pokácení několika vzrostlých zdravých stromů v loňském roce. Ty stály na místě, kde mělo podle projektu vzniknout sportovní hřiště. Poslední javor občané dočasně zachránili – podali kvůli kácení na městskou část žalobu. 

Boj ale nakonec prohráli. „Městský soud v Praze dne 21. 7. 2020 zamítl žalobu spolku Praha 2 žije, který žádal přezkoumání respektive zrušení rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy o povolení kácení stromů pro výstavbu multifunkčního hřiště u ZŠ a MŠ Na Smetance,“ informovala městská část v tiskové zprávě.

Kácení tak podle ní už nic nebránilo, strom šel v pátek kolem poledne k zemi. „Strom ještě před pokácením zkontroloval ornitolog, který konstatoval, že na dřevině nebyli zaznamenaní žádní ptáci ani jejich pobytové stopy,“ uvedla Praha 2. To je totiž podmínkou pro to, aby se stromy mohly pokácet ve vegetačním období.

Páteční kácení, které přišlo stejně náhle jako to loňské, vzbudilo na sociálních sítích pobouření. „To musel projektovat fakt ultrad*ment, že nezvládnul zachovat krásné stromy,“ zní komentář místního obyvatele. „Neumí stavět hřiště tak, aby byly zachované zdravé vzrostlé stromy... Místo jednoho stromu je soukromé parkoviště, místo dalších kousek hřiště bez stínů. Kácení je sice ,v souladu s veškerými právními normami', ale není v souladu s myšlením 21. století. Stromy ve městě musíme chránit, nekácet,“ nechal se slyšet místní zastupitel Jaroslav Němec (Piráti).

Nestačilo by?

Podle dřívějšího vyjádření městské části by v případě zachování stromů bylo hřiště o třetinu menší. „Takto vzniklá plocha by byla nedostačující pro potřeby více než 600 dětí a žáků ZŠ a MŠ,“ vysvětlovali už dříve zástupci městské části. Nyní je hřiště dokončeno ze dvou třetin, hotovo má být v září.

Hřiště bude podle dřívějších vyjádření sloužit primárně základní škole Na Smetance, ale sportovat zde budou moci také žáci jiných škol z Prahy 2. V areálu byla od roku 2013 komunitní zahrada, kde místní obyvatelé pěstovali zeleninu a pořádali společenské akce. Před asi dvěma roky byla právě kvůli výstavbě hřiště zrušena, místní proti tomu neúspěšně protestovali.

Takto káceli stromy na Smetance v roce 2019:

Video
Video se připravuje ...

V pátek odpoledne došlo ke kácení dvou vzrostlých stromů na obecním pozemku v ulici Na Smetance nedaleko magistrály. Místní obyvatelé s postupem radnice Prahy 2 nesouhlasí a sepisují petici. Čtenář Blesku, Lukáš Teklý

Fotogalerie
26 fotografií