Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za týden do Egypta? Cestovky si nechávají platit zájezdy, které nebudou. Inspekce varuje

Autor: Sabina Dračková - 
26. července 2020
05:30

Začátek srpna na písečné pláži v Egyptě - tak může vypadat lákavá nabídka cestovní kanceláře. Jenže právě takový zájezd se nyní uskutečnit nemůže. Kvůli opatřením, která země jako Turecko a Egypt či Tunisko vyžadují, ale také kvůli tamní nepříznivé epidemiologické situaci Češi do těchto zemí nejezdí. Některé cestovky však přesto mohou z lidí tahat peníze - kdo si v nevědomosti koupí dovolenou v takové zemi, dostane obratem jenom voucher.

Některé hotely třeba právě v Egyptě už jsou otevřené, postupně se tam zkracuje zákaz nočního vycházení a prodlužuje se doba, po kterou mohou být otevřeny obchody a provozovny služeb. Česko však stále radí svým občanům, kteří by teď v Egyptě byli, aby se vrátili do vlasti.

Covid v Egyptě nakaženého vyjde na 15 tisíc za den

Například právě u Egypta dokonce české ministerstvo zahraničí varuje: „Egyptské orgány v souvislosti s nákazou pracují v režimu krizových pravidel, která mohou komplikovat poskytování konzulární ochrany občanům, a to i v případech nařízené karantény nebo hospitalizace.“ Resort tak připouští, že kontakt se zastupitelským úřadem může být v takových případech ztížený.

Resort vedený ministrem Tomášem Petříčkem (ČSSD) také upozorňuje, že standardní cestovní pojištění nepokrývá náklady na onemocnění covid-19. „Léčba v soukromých nemocnicích přitom může přijít až na 15.000 Kč/den,“ uvádí ministerstvo s tím, že nakažené ani není možné repatriovat běžným letem. „Nelze ovlivnit její případné umístění do egyptské karantény či do nemocnice,“ dodává.

Od začátku července už v Egyptě nemusí do karantény všichni příchozí, ale situace se mění v jednotlivých letoviscích, která se řídí podle rozdílných pravidel dle oblastí. Ministerstvo zahraničí upozorňuje, aby každý, kdo přece jen musí do země vyrazit, sledoval informace o konkrétních destinacích od zastupitelského úřadu Egypta v Praze nebo u cestovek.

Inspekce: Podvodným cestovkám hrozí milionové pokuty

Jenže některé cestovky třeba právě do Egypta zájezdy bez mrknutí oka nabízí. A to rovnou na blížící se dny a týdny. Nikde ani zmínka o komplikacích, které lze očekávat. „Spotřebitel zaplatí za ten zájezd, obratem je mu vystaven voucher. V podstatě to nahrává té situaci, že se lze domnívat, že ta cestovní kancelář ani nechtěla či nemohla ten zájezd uskutečnit, byť se má konat za okamžik a aktuálně visí v nabídce,“ řekl tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich v ČT. V té souvislosti zmínil i zájezdy do Řecka, Tuniska a Turecka.

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Problém je však v tom takové jednání odhalit. České obchodní inspekci by pomohlo, aby se jim ozval někdo, komu zájezd zrušili a nahradili voucherem, ale nabídka na jejich webu stále visí. Pro inspektory je potřeba, aby se o jednání dozvěděli včas. 

„Jsme připraveni na případnou kontrolu, pokud nám podá podnět spotřebitel, kdy oznámí a hlavně doloží, že konkrétní zájezd už byl zrušen a přitom jej stále mají v aktuální nabídce a cestovní kancelář vybere peníze od spotřebitelů tedy na zájezd, který ví už předem, že se stejně neuskuteční,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí inspekce. Podle Fröhlicha takovým způsobem cestovní kanceláře sbírají od spotřebitelů peníze. 

„Pokud by se prokázalo, že cestovní kanceláře jen čekaly na finance od spotřebitelů za zájezd, který již vědí, že neuskuteční a obratem jen vystaví voucher, tak bychom pravděpodobně kvalifikovali jako nekalou/klamavou obchodní praktiku, za kterou lze uložit sankci až do výše 5 milionů Kč,“ řekl Blesk Zprávám Fröhlich.

Papež za cestovky: Egypt a Turecko nekupovat

Informace o takové „levárně“ už se doslechl i místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. „Proti tomu je jednoduchá obrana, nekupovat si zájezdy do zemí, u kterých není jasné, že se do nich lítat bude, což je přesně Egypt, Turecko,“ poradil.

Papež také nabádá k tomu, aby lidé sami před nákupem uvažovali a sledovali aktuální informace. „Jsou svéprávní a měli by také přemýšlet o tom, co si a od koho kupují,“ nabádá a připomíná, že informace mohou lidé nejlépe najít na webu ministerstva zahraničí. Přehledným ukazatelem je také tzv. semafor, tedy mapa ukazující bezpečné země.

„U všech zemí, které nejsou v tuto chvíli zelené, by lidé měli být ostražití, tam může nastat okamžik, že cestovní kancelář prohlásí, že není schopna zajistit služby v té míře, v jaké si je klient objednal,“ řadí Papež.

Od věci také podle Papeže není podívat se na stránky Letiště Praha. „Jestli jsou do té destinace vůbec nějaké spoje z Prahy a pokud nejsou, tak se asi nebude ani konat zájezd,“ řekl Blesk Zprávám místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR, která nabádá k obezřetnosti.

Inka ( 30. července 2020 06:21 )

Absolutně lživé informace ! Žádná CK v současné době nenabízí Egypt s odletem v nejbližší době. Pokud je možné využít voucher, tak až konec října, některé CK od prosince ! Nejlepší hotely v Egyptě musí projít maximální kontrolou, musí být v největší míře dodržování hygienických pravidel, All inclusive není možné..až poté dostává povolení a certifikát na možnost přijímat turisty.
Veškerý personál za dvacet pět let mé vlastní zkušenosti pracuje 16/18 hodin denně !!! Pracovití, ochotní a pochopitelně záleží, kdo si jakou destinaci vybere, kolik hvězd vlastní hotel. Nikdy žádný faraon a pokud ho někdo měl, tak pouze že si na talíř nabíral od masa, ryb, těstovin, omáček....všechno ! Není výjimka, že sežrali a vypili vše, jenom aby neprodělali..žádná kultura stolování...!

krapotkin ( 26. července 2020 13:11 )

To není podvod, ale klasické české podnikání.

nakobyl ( 26. července 2020 07:28 )

Zavedení voucherů myslela vláda asi dobře, ale nedomyslela skutečnost, že cestovky jsou vlastně podvodníci. Jak mohou tvrdit, že nyní peníze na vrácení storna zájezdu nemají a za rok, když zákazník uplatní onen voucher je mít budou? A od kdy se platí za ubytování a stravu předem, jak ony zdůvodňují to, že peníze nemají?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa