Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hamáček se naštval kvůli koronaopatřením i Paroubkovi. A zmínil problém voleb z karantény

Autor: ČTK, kso - 
26. července 2020
13:51

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) očekává, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vládě v pondělí představí plán opatření pro případ zvyšování počtu nakažených koronavirem. Uvedl to dnes v diskusním pořadu Partie televize Prima. Promluvil také o volbách. Podle něj je k tomu, by v říjnových krajských a senátních volbách mohli hlasovat i lidé v karanténě, potřeba změna zákona. Hamáček též reagoval na zvěsti o kontaktech s Jiřím Paroubkem - dle šéfa ČSSD není placeným poradcem sociální demokracie. Hamáček s ním pouze komunikuje a čte jeho názory a články.

Podle Hamáčka by lidé měli vědět, jaká opatření mohou očekávat, pokud se epidemie bude dál šířit. „Očekávám, že (Vojtěch) na vládě představí nějaký český semafor, co se stane, pokud by se to zhoršovalo,“ uvedl Hamáček. Podle něj by opatření měla být předvídatelná a lidé by měli vědět, na co se mají připravit.

„Musíme v pondělí říci, jak dál, a přestat řešit, co kdo kde řekl,“ uvedl vicepremiér. Reagoval tak na výtky premiéra Andreje Babiše (ANO), že svým doporučením opět nosit roušky zasahoval do Vojtěchových kompetencí. Hamáček také kvůli potížím ministerstva zdravotnictví s realizací projektu takzvané chytré karantény naznačil, že by se mohla vrátit pod armádu.

„Armáda to zvládala, a pokud se ukáže, že to ministerstvo zdravotnictví není schopné garantovat, vrátíme to armádě,“ uvedl Hamáček. Podmínkou ale je, že Vojtěch bude muset „přiznat, že mu to nejde“, a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se zpět vzetím chytré karantény pod armádu bude souhlasit.

Potřeba bude změna volebního zákona

V úterý chce Hamáček na ministerstvu probrat možná řešení se zástupci parlamentních stran. „Ať uděláme cokoli, tak to bude muset znamenat změnu volebního zákona,“ uvedl. Senát ve středu vyzval vládu, aby nalezla řešení v rámci platných zákonných pravidel. Hamáček ale řekl, že bude třeba upravit ustanovení zákona, podle něhož lidé v karanténě kvůli zdravotnímu stavu nemohou hlasovat. Zákaz volit by měl zůstat zachován například pro pacienty s otevřenou tuberkulózou, uvedl ministr.

Poslankyně ODS Jana Černochová v debatě uvedla, že volby se i při epidemii koronaviru uskutečnily v Polsku nebo v Jižní Koreji. Každý z voličů měl k dispozici před volební místností hygienické rukavice nebo pero pro úpravu hlasovacích lístků. Voliči mohli využít i speciálně upravené volební místnosti.

Hamáček uvedl, že udělá vše pro to, aby lidé s koronavirem mohli volit. Zároveň ale odmítl připustit, aby kvůli obavě z nákazy k volbám nepřišly statisíce lidí. „Nesmíme vyděsit drtivou většinu voličů, aby nespadla volební účast,“ dodal.

Volby do krajských zastupitelstev se uskuteční 2. a 3. října společně s prvním kolem voleb do třetiny Senátu. Hamáček vyloučil, že by kvůli epidemii koronaviru počítal se zákonným odkladem voleb.

Paroubka ČSSD neplatí

„Čas od času si napíšeme esemesku, on mi občas pošle nějaký materiál a já si ho přečtu,“ řekl dnes Hamáček. Dodal, že se nicméně nejedná o oficiální a placenou spolupráci. ČSSD podle něj nemá prostředky na to, aby je plýtvala na podobné účely. „To, že si občas přečtu jeho názor, tak takových lidí je spousta,“ řekl.

V následné diskuzi s poslankyní ODS Janou Černochovou ministr řekl, že mnoho členů ODS stále „nepokrytě naslouchají názorům Václava Klause“. Je to podle něj v pořádku, protože se jedná o zkušeného politika a bývalého předsedu strany, což je i případ Paroubka. Fakt, že z toho média dělají aféru, označil za známku letošní okurkové sezony.

Server SeznamZprávy.cz v pátek napsal, že Paroubek plní roli Hamáčkova neoficiálního konzultanta. Napsal také, že na čtvrté místo kandidátky strany v ústeckém kraji míří někdejší předseda tamní buňky Petr Benda, který je spojen s Paroubkem a působil jako místopředseda jeho strany LEV 21. Hamáček dnes řekl, že složení kandidátky nebude komentovat do doby, než bude hotová a schválená.

Video  Adam Vojtěch - tisková konference  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

marais ( 27. července 2020 10:58 )

Fandím Hamáčkovi a bylo nechutné, jak se do něj na Primě ty dvě nuly pustily. Moc mě zklamal i Vojtěch, jak rýpal do Hamáčka kvůli volbám jako kdyby nevěděl, že jen vláda v tom může rozhodnout. Prostě Hamáček jede a ANO vadí.

Michal nobl ( 26. července 2020 14:12 )

Hamajdo to jsi zas oz.ra.tý?Ty uz nemluv do eteru.Člověk uz neví co ma dřív rozdychat,jestli ten alkoholicky sm.rad nebo lži a nebo urážky.Tahaj ti taky za nitky převlečení komousi.Volatko ti roste rychleji to je nena.zranost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa