Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Bouře Hanna zaplavila ulice, vichr strhával střechy i kamiony. Po Texasu udeřila v Mexiku

Autor: ČTK - 
27. července 2020
10:00

Tropická bouře Hanna za sebou zanechala v americkém Texasu značné škody. Vyvrátila sloupy elektrického vedení, zaplavila ulice a převrátila nákladní vozy. Hanna měla do soboty sílu hurikánu, ale když dosáhla ostrova Padre Island, zeslábla na tropickou bouři. Pevniny se znovu dotkla v okrese Kenedy. Prohnala se pak částí jižního Texasu, který je velmi postižen epidemií koronaviru, a v neděli už měla sílu tropické tlakové níže.

Živel doprovázel silný vítr, který převrátil tři osmnáctikolová nákladní auta, vůz používaný k rekreaci i odtahovou techniku, s jejíž pomocí chtěli záchranáři převrácené vozy dostat z vozovky. Museli kvůli tomu zavřít více než tříkilometrový úsek silnice poblíž mexické hranice. V Port Mansfieldu, který leží jižně od bariérového Port Islandu, vichr zničil pole cukrové třtiny a vyvrátil stromy, takže vysoká zvěř, která se objevila v ulicích, okusovala koruny ležících kmenů.

V jednu chvíli bylo bez proudu na 280 000 domácností, do nedělního večera pak už jenom 98 000. Na jihu Texasu napršelo až 30 centimetrů vody, mnohé silnice zůstaly pod vodou a zvedly se hladiny potoků a řek.

Odnikud nejsou hlášeni zranění, ale některým domům vítr strhl střechy. Mluvčí pohraniční a celní správy Roderick Kise řekl, že se prověřuje informace, podle níž spadla část nově postavené hraniční zdi mezi Mexikem a USA. Nečeká se, že Hanna ovlivnila ropnou produkci v Mexickém zálivu, těžební společnosti personál neevakuovaly.

Centrum bouře bylo v neděli večer asi 55 kilometrů od mexického města Monterrey, vítr, jenž ji doprovází, měl rychlost 56 kilometrů za hodinu. I když byla odvolána mimořádná opatření pro texaské pobřeží, podle meteorologů Hanna může představovat i dnes nebezpečí pro izolované oblasti Texasu, protože přináší mnoho srážek - někde může napršet i 45 centimetrů vody.

Hanna byla v sobotu prvním hurikánem sezony, který se vytvořil v Atlantickém oceánu. Když byla nad Mexickým zálivem, doprovázel ji vítr o rychlosti 145 kilometrů za hodinu. Další hurikán se vytvořil v Tichém oceánu a míří nyní k Havajským ostrovům, které už zasáhl silný déšť a vítr.

krapotkin ( 27. července 2020 12:18 )

Snad to pomůže amíkům starat se konečně o sebe a nestrkat rypáky do cizích záležitostí.

Zobrazit celou diskusi