NAJDĚTE HNÍZDO

Zástup mravenců vám pochoduje místností a vy nevíte, odkud a kam jdou? S největší pravděpodobností z hnízda ke zdroji jídla a zpět. Kde přesně je hnízdo, zjistíte snadno. Na tvrdý papírek kápněte trochu medu, dejte ho vedle cestičky a sledujte, co se bude dít. Mravenci, kteří se na něm napasou, se s největší pravděpodobností vydají přímo zpět do hnízda.

ZABÍT MUSÍTE CELOU KOLONII

Mravenčí kolonie může mít miliony jedinců. Všechny je rodí královna, které dělnice snášejí potravu z okolí. A když sprejem zabijete jen dělnice, rychle je nahradí jiné. Proto se používají pomalu působící pesticidy, které si mravenci nanosí do hnízda, čímž otráví zbytek kolonie.

Kromě speciálních chemických látek můžete vyzkoušet třeba kukuřičnou moučku, kterou mravenci neumí strávit a pojdou. Podobně fungují i kvasnice s cukrem.

Autor: iStock

JSOU UŽITEČNÍ

Jestliže vám nezpůsobují obtíže, mravenců se nezbavujte. Dokážou si totiž poradit s velkým množstvím obtížného hmyzu. Zároveň ale chovají a ochraňují mšice.

BEZ CHEMIE

Ve skleníku

Ve skleníku většinou nechceme používat chemii. Pomůže třeba celer nakrájený na plátky a osolený. Když pustí šťávu, zasypte ho ještě skořicí a umístěte na několik míst.. Aromatická kombinace mravence vypudí.

V dlažbě

Mravenců, ale i plevele ve spárách dlažby se zbavíte tím, že je zalijete vřelou vodou s jarem a posolíte.

Autor: iStock

V záhoncích

Mravence odpuzují silně aromatické byliny, jako je levandule, máta, majoránka, bazalka, řebříček, okurka, česnek či cibule.

V interiéru

To, že nesnáší silné aroma, můžete využít i v interiéru. Na místa, kudy chodí, nastražte aromatický hřebíček, skořici, bobkový list, vatičky namočené v oleji čajovníku (tea tree) nebo olej z citrusů. Pomůže i octový postřik.

Fotogalerie
7 fotografií