Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Horko může ublížit také zvířatům. Jak nejlépe ochráníte své mazlíčky?

/
  • (iStock)
    29. července 2020 ● 06:00

    Když stoupne teplota vzduchu na letní hodnoty a slunce pálí, trpí náš pes skutečně jako pes. Stejně tak kočka, morče i králík. Jak jim pomoct?

    Příroda obdařila zvířata „vychytávkami“, které jim umožňují přežít vedra. Třeba slepice v kurníku spí za horkých nocí s křídly odtaženými od těla, krávy a koně na pastvě hledají stín pod stromy, psi regulují teplotu vyplazeným jazykem a rychlým povrchním dýcháním. Ten, kdo jim může někdy doslova „zavařit“, je člověk.

  • 1.

    Kožich nemá zip

    Horko pes
    Autor: iStock.cz

    Zatímco my ve vedru nahodíme lehký oděv, pes nebo kočka mají pouze „letní verzi“ kožichu, která nejde sundat ani rozepnout. Platí u nich zákony fyziky, takže například černý kocour bývá na vedro citlivější než ten světlé barvy. Horkem víc trpí třeba také obézní či starší psi a kočky nebo určitá plemena. První zásada zní: "Buďme v jejich kůži!" Přemýšlejte, jak se váš čtyřnohý přítel cítí a zda nereaguje jinak než obvykle. S vedrem totiž zvířata můžou měnit zvyky a páníčci by na to měli být připraveni. Kupříkladu „venkovní“ kočka, která bývá přes den na zahradě, může mít tendenci hledat stín v domě, nebo naopak. Psům přizpůsobte jejich denní režim, omezte dlouhé procházky, vypusťte cvičák, venčete je brzo ráno či později večer. Býváme svědky toho, jak majitelé psů neuvažují – i ve vedrech potkáte kondičního běžce nebo cyklistu, u kterých kluše přehřátý pes. Podobné je to s ponecháváním psa v autě. Stačí pár minut a jde opravdu o život! Každý rok tak uhynou desítky psů.

  • 2.

    Vody není nikdy dost

    Horko pes
    Autor: iStock.cz

    Zvířata musí mít za každou cenu stále k dispozici čistou vodu. Ven noste psovi vždy pití a misku. Kočky, které běžně chodí ven, potřebují vodu někde ve stínu. Máte-li zahradu, umístěte na ni pítka: mělčí pro ježky, ty ve výšce, na něž nemůžou kočky, zase pro ptáky. Taky doma musí mít pes, kočka, ale i další mazlíčci pořád vodu k napití. Umožněte jim přebývat na chodbě nebo v koupelně, zkrátka tam, kde není takové horko. Kočka bude vděčná, když vymění polstrovaný pelíšek za příjemný chlad dlaždic. Psovi pořiďte speciální chladicí podložku. Nebezpečný bývá průvan, ne všechna zvířata ho snášejí, stejně jako větráky.

  • 3.

    Co dělat v případě přehřátí?

    Horko pes
    Autor: iStock.cz

    „Přetrvávající tepelná zátěž, nedostatečný příjem tekutin nebo i začátek jiné nemoci mohou u psa snadno vést k poruchám krevního oběhu až k šoku. V pokročilém stadiu je povrch těla dokonce spíše chladnější, protože krevní oběh se centralizuje. Jako projev nedostatku tekutin se vedle malátnosti a rychlého slabého pulzu objevují i suché sliznice a snížená pružnost kůže,“ uvádí MVDr. Zuzana Bernatíková, veterinářka ze Starého Města u Uherského Hradiště a členka redakce webu RadaVeterináře.cz. Radí okamžitě přerušit přísun tepla a odnést psa na chladnější místo, kontrolovat dýchání a krevní oběh. Jen v lehkých případech, kdy je zvíře při vědomí a může kontrolovaně polykat, lze podávat tekutiny. „Pokud je ovšem krevní oběh zasažen víc, zvíře není schopno se postavit nebo nereaguje, je nutné ihned ho odvézt k veterináři,“ uzavírá Zuzana Bernatíková.

  • 4.

    Napište manuál

    Horko pes
    Autor: iStock.cz

    Pokud svěřujete o dovolené zvíře příbuzným nebo přátelům, do detailů je poučte. Mnohem důležitější než to, jakou má váš Rex oblíbenou hračku, je, jak ho mají dočasní hlídači chránit před vedrem. Nezdráhejte se napsat jim přesný manuál a doporučit odborné webové stránky, kde se o problému důležité věci dočtou. Nechte jim také spojení na veterinárního lékaře.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

Arany: Jenom ať všechny ty hyeny zdechnou a zavládne v našich sídlištích mír a pokoj bez štěkání a odporných psích novém.

(10. 08. 2020 23:19)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy