Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec čínských líbánek v Čechách: Miliardové ztráty a 8 tisíc pracovních míst v ohrožení

Autor: Nikola Forejtová - 
29. července 2020
05:30

Svatební fotky u orloje, večeře v trošku dražší restauraci a následně zhlédnutí divadelního představení, přesun do luxusního hotelu a ráno hurá do dalšího města. Tak vypadal před koronavirovou krizí typický den čínského turisty v Čechách. Asiaté byli pro Čechy turistickým zlatým vejcem. V hojném počtu sem mířili Číňané, Jihokorejci i Japonci. S tím je ale na nějakou dobu utrum. Podle expertů jejich absence způsobí miliardové ztráty a vliv to bude mít i na tisíce pracovních míst. Klientela se navíc jen tak nevrátí, jak Blesk Zprávám vysvětlila Tereza Picková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. 

Vlády všech evropských zemí se nyní aktivně zajímají, jak bezpečně rozproudit cestovních ruch, který do státních kas přináší nemalé peníze. „V současné době bojujeme aspoň s tím, aby se rozjela evropská klientela,“ podotkl pro Blesk Zprávy Václav Stárek prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR). A není divu, každoročně nás nejvíce navštíví právě naši sousedé - tedy Němci, Slováci a Poláci.

Blesk Zprávy se ale začaly zajímat o exotičtější klientelu, a to především o turisty z Asie. Třeba Číňané si Českou republiku oblíbili natolik, že zaujímají čtvrté místo v našem turistickém žebříčku, loni jich k nám zavítalo 620 tisíc. Útlum těchto dovolenkářů pak pocítí především Český Krumlov a samozřejmě Praha, kterou stovky čínských turistů rády využívají jako své svatební a líbánkové místo. 

„Turisté z Itálie, Číny a Jižní Koreje se na počtu přenocování podíleli z cca 9,6 % a vzhledem k vyšší průměrné denní útratě se podíleli z cca 11,8 % na celkové spotřebě,“ dodává pak AHR přesnější čísla, která vypracovalo v únoru při začátku krize.

Tehdy asociace uvedla, že pokud by byl pokles těchto turistů o 50 procent, přijdeme minimálně o 7,4 miliard korun. Nyní je ale jasné, že pokles této klientely bude mnohem větší než o polovinu. Vliv to může mít podle AHR na 8 tisíc pracovních míst.

„Číňané rádi utrácejí, trpí hlavně Krumlov“

Asijští turisté, v čele s Číňany, Japonci a Jižními Korejci, jsou navíc klientelou náročnou. „Čínští turisté jsou zaměřeni na nákupní a kulturní turismus (…) Klientela je hodně typická tím, že chtějí ubytování s vysokým standardem. Vyhledávají luxusní hotely a potrpí si i na čínské průvodce,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tereza Picková. 

Picková ale jedním dechem dodává, že u asijských turistů je většinou pravidlem, že se v městech nezdržují dlouho. „Dělají tu spíše okruhy, kdy nejedou jen do jednoho města a státu. Zajedou si i do Maďarska apod.“ 

I z tohoto důvodu nevnímá Stárek asijskou klientelu jako tu nejzásadnější. „Ale potřebujeme je,“ konstatoval s tím, že vrásky dělá hoteliérům a cestovním kancelářím také absence Američanů. Turisty z USA zmínila i Picková. Jejich absolutní výpadek je podle ní citelný, a to se teprve dopady ukazují v plném světle.

Zahraniční turista s rouškou na obličeji 12. března 2020 před staroměstským orlojem v Praze Zahraniční turista s rouškou na obličeji 12. března 2020 před staroměstským orlojem v Praze | ČTK/Kamaryt Michal

Turisty z Asie ale v Česku jen tak neuvidíme, jak upozorňuje Picková. U této klientely je totiž specifické, že si svou dovolenou do Evropy rezervují i více jak půl roku dopředu. „Nikdo neumí dohlédnout do budoucnosti na to, jaká bude za půl roku situace ve světě. Teď by si ani CK netroufla prodat někomu letenku a poskládat na tom zájezd, protože neumí vyhodnotit, jestli ten let vůbec bude,“ konstatovala Picková pro Blesk Zprávy.

Expertka: Záleží i na čínské vládě

Nejdříve by se tak mohli Asiaté v hojnějších počtech objevovat až za rok. „A to počítáme s pozitivním scénářem,“ zdůrazňuje Picková. Tedy s předpokladem, že budou mít chuť cestovat. 

„Tito turisté bývají obezřetnější, opatrnější. Hodně ale záleží i na mediálním obraze, kterou jim jejich země přinese, a jaká bude pozice vlády ohledně cestování,“ vysvětluje Picková. 

EU už vstup těmto cizincům na své území povolila, a to od 30. června. Vedle Kanaďanů a Australanů vítáme s otevřenou náručí Japonce i Korejce. U Číny je pak podmínka, že k nám mohou jejich občané cestovat pouze, pokud i ona dovolí unijním občanům vstup do své země. Problémem ale podle expertky zůstává, že jsou tyto země rizikovou destinací a doprava do těchto míst je nadále komplikovaná. Cestovky i dopravci, přesto, že nekrachli, totiž ve většině ani nefungují. 

Cestovní ruch se nicméně po krůčkách obnovuje. Podle Pickové je u nás nyní slyšet především Němce. Ti patřili mezi nejvýznamnější turisty i před koronavirovou krizí. 

Na rozdíl od Číňanů jsou Němci alespoň klientelou, která u nás více využívá služeb - kupříkladu lázně. Na ty sem Asiaté podle expertky nejezdí, tedy kromě Rusů, kteří u nás vyhledávají především vřídelní prameny. 

gabreta ( 29. července 2020 21:02 )

Hříbek s Pirátama vyhlásil Číňanům válku, tak ať jdou hoteliéři a restauratéři plakat k němu!

panda82 ( 29. července 2020 12:52 )

no jo ale oni pražáky živili, Hřib je nechce a má to, byl na nich závisly, ale měl by Čínu navštívit a sedl by si na ř.i.ť,

ginkognito ( 29. července 2020 12:08 )

No to je toho! Tak ať jdou dělat něco jiného, nechápu, jak může být dneska někdo bez práce. Prostě riziko podnikání.

jaromir123 ( 29. července 2020 11:35 )

Ti turisté jistě nelhaly. Jsi BLB ?

Vaclav Trefil ( 29. července 2020 10:35 )

No jo piráti v Praze číňany nechtějí, ale všichni nosí čínský tricka a tenisky.Je to banda pokrytců.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa