Netradiční úpravu zeleně pomocí ovcí a koz zvolila Praha 12 už před několika lety. Jako pokusnou lokalitu tehdy vybrali přírodní památku V Hrobech, kde je kopcovitý terén a sekat zde „klasickými“ sekačkami je dost náročné i neefektivní. Nebylo tomu jinak ani letos, a tak už na začátku června zde bylo vypuštěno stádo ovcí, které si s místní trávou hravě poradilo asi za tři týdny.

Je to ekologické a efektivní

„Takový způsob péče o přírodní památku, při níž se nepoškozují cenná rostlinná společenstva, vítáme a podporujeme. Je to jeden z nejpřírodnějších způsobů údržby porostů. V současné době hledáme s odborem životního prostředí další místa v Praze 12, kde by se mohly v budoucnu pást ovce a kozy,“ řekla na začátku června Eva Tylová, místostarostka Prahy 12.

Jak radnice slíbila, tak i udělala. V současné době další stáda koz a ovcí spásají dvě další lokality. první, lokalita  je ohraničena ulicí Generála Šišky, Poljanovova a Nikoly Vapcarova. Druhá je mezi ulicemi Generála Šišky, Vitošská a Mladenovova. Pastva ovcí začala koncem června a potrvá zhruba 40 dní.

Doba, za kterou stádo danou lokalitu spase je závislá od ročního období. „To, co v květnu vypasou za tři týdny, v suchém září zvládnou za týden. Dále samozřejmě záleží na velikosti plochy. V průběhu roku operativně měníme harmonogram podle aktuálního stavu vegetace,“ vysvětlili specialista péče o chráněná území Odboru ochrany prostředí hlavního města Prahy Jiří Rom.

Ovcím se daří, přivedly na svět mladé

Že se ovečkám na pastvách v Praze 12 daří náramně, svědčí i dva nové přírůstky. Ovce, které už druhý měsíc spásají zeleň se na protihlukových valech podél ulice Generála Šišky, před nedávnem porodily dvě roztomilá jehňátka. „Je vidět, že se jim tu opravdu dobře daří, když přivedly na svět i jehňátka,“ pochavluje si místostarostka a dodává. „Pastva v těžko přístupném terénu je nejen nejekologičtější způsob péče o zeleň, ale zároveň je výhodnější i ekonomicky.“

Stádo ovcí zhruba o deseti kusech se přes den volně pohybuje za plotem vytvořeným z palet a pletiva. K dispozici mají pochopitelně i vodu a stádo je pod celodenním dohledem pastevce.

Fotogalerie
11 fotografií