Kniha Finding Freedom (Hledání svobody), jejíž části včera přinesly všechny britské deníky, vyhloubila mezi Buckinghamským palácem a párečkem rebelů tak hluboký příkop, že cesta britského prince a jeho manželky zpět do královské rodiny, nebo též do »Firmy«, jak jejím čelným představitelům v Anglii přezdívají, je zcela vyloučena.

VIDEO: Jindřich Forejt o Harrym a Meghan: Není pro ně cesty zpět.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Jindřich Forejt o Harrym a Meghan: Není pro ně cesty zpět. Petr Macek, Aleš Brunclík

Autory knihy jsou Carolyn Durandová a Omid Scobie, novináři, kteří se specializují na královskou rodinu. Harry a Meghan se sice od knihy distancovali, podle deníku The Times však oba museli na díle spolupracovat, například tím, že dali svým přátelům, personálu a spolupracovníkům svolení před autory vypovídat. Scobie a Durandová říkají, že napsali knihu s účastí lidí páru vůbec nejbližších a chlubili se tím, že měli přístup k osobnímu a profesnímu vnitřnímu kruhu Harryho a Meghan.

Co dál je v knize psáno?

Okamžité obavy

Členové královské rodiny neuvítali Meghan zrovna s otevřenou náručí. Jeden ze starších členů ji měl dokonce nelichotivě nazvat slovem »showgirl«, což je výraz mimo jiné i pro tanečnici z varieté. „Nese si moc velkou zátěž,“ měl zase tvrdit někdo další z rodiny a narážet tak na její bouřlivou minulost v čele s rozvodem a hereckou kariérou. Harry cítil, že nemá podporu a ochranu své rodiny. Tím, že byl příliš citlivý a otevřený, znevážil svou reputaci v paláci.

Klín mezi bratry

William se o svého mladšího bratra strachoval, myslel si, že je zaslepený touhou. A chtěl ho proto varovat, aby se do ženění tak nehnal. „Vezmi si tolik času, kolik potřebuješ, abys TU HOLKU dobře poznal,“ měl mu říct. Mladší bratr na jeho slova nezareagoval dobře a urazilo ho, že William o Meghan mluví jako o »té holce«. Vyložil si to údajně jako snobské a blahosklonné jednání. Bratři od té doby spolu sotva promluvili.

Na první pohled...

Harry byl do Meghan tak zamilovaný, že byl přesvědčený o svatbě už po druhém rande. Tajné zásnuby dokonce proběhly při dovolené v Botswaně o tři měsíce dřív, než to oznámili paláci a celému světu.

Chladná Kate

Meghan byla zklamaná, že ji švagrová Kate nepřivítala vřele do rodiny a tvrdila, že je chladná a odtažitá. „I když se Meghan snažila navázat s Kate oční kontakt, vévodkyně z Cambridge ji téměř nevnímala,“ stojí v knize.

»Šedí« kuli pikle

Královský dvůr cítil, že globální popularita vévody a vévodkyně ze Sussexu musí být potlačena. Meghan vyššímu služebnictvu a některým blízkým členům královské rodiny říkala »ti v šedých oblecích« a soudila, že proti ní kují pikle ve snaze prosadit vlastní plány. Harry si na druhé straně myslel, že v paláci jen nemají Meghan rádi a vzdal se všech akcí, aby jí pomohl zabydlet se.

Odchod s výčitkami

Aférami unavená Meghan vysvětlila svým přátelům, proč s Harrym opustili královské povinnosti, větou: „Pro tuto rodinu jsem se vzdala celého svého života a oni mne z paláce vyštvali.“

VIDEO: Megxit. Proč si rebelové Harry a Meghan nikdy finačně nepohorší

 

Fotogalerie
40 fotografií