Velké množství domů a bytů zůstává delší dobu opuštěno, a pokud je majitelé vhodným způsobem nezabezpečí, představují ideální příležitost pro zloděje,“ dočteme se v radničních novinách Prahy 9. Strážníci proto nabádají k opatrnosti a k prevenci. Zamykat dveře a zavírat okna je pochopitelně samozřejmost, ale jsou i další skutky, kterými lze zlodějům jejich počínání znepříjemnit, nebo jim loupení naopak usnadnit.

Radniční zpravodaj například varuje před nadměrným svěřováním se na sociálních sítích. „Informace o tom, že vyrážíte na dovolenou, je sice nemilou zprávou pro závistivé přátele na sociálních sítích i mimo ně, nicméně vítanou informací pro zloděje,“ stojí v Devítce. Rada nad zlato? Nechlubit se a nepsat, kdy, kde a na jak dlouho budete. „Fotky můžete na sociální sítě nahrát i po návratu do svého nenarušeného domova.“

Lepší opatrnost nežli pozdní lítost

Strážníci také nabádají k tomu, že není od věci si domů pořídit alarm či nějaké jiné zabezpečovací zařízení. „Prakticky jakýkoliv automaticky spuštěný zvuk zloděje vyděsí nebo alespoň znejistí,“ informují.

Logickým krokem je také zabezpečení oken - v případě, že zůstane otevřené či pootevřené, je nejen snadné do bytu se dostat, ale zároveň pak i prokázat, zda měl zloděj volnou cestu, či zda musel překonat nějakou překážku. Zdánlivě se může jednat o banalitu, nicméně „základní podmínkou pro vyplacení odškodného v plné výši je, že pachatel při trestném činu musel překonat nějakou překážku.”

Znesnadnit lup zlodějům může i ukrývání cenností. Ty zloději pochopitelně hledají na obvyklých místech, takže není radno je ukládat do šuplíků nebo skříněk, ale někam jinam, kde by nebyly tolik na očích. Za zvážení stojí také i kontrola zámků – zda náhodou nejsou již staré a snadno odemykatelné.

Podstatné je nic nepodcenit, protože kdykoliv „potom“ už vlastně může být pozdě. A s vykradením bytu se nepojí pouze majetková či finanční újma. Tu „dokáže částečně kompenzovat kvalitní pojištění, psychickou újmu ale nenahradí. Nejlepší a nejúčinnější metodou, jak se před zloději chránit, je jednoznačně prevence. Nedat jim důvod, aby se o váš majetek zajímali,“ uzavírá Devítka.