Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 nakažených zaměstnanců v důchoďáku u Hradce, testovali i seniory. S jakým výsledkem?

Autor: ČTK - 
28. července 2020
11:38

Testy prokázaly nákazu novým koronavirem u pěti zaměstnanců Domova důchodců v Černožicích na Královéhradecku, a to včetně ošetřovatelky, u které se covid-19 potvrdil již v pátek. U nikoho z klientů domova se nemoc neprokázala, řekl ráno ČTK Dan Lechmann z kanceláře hejtmana Královéhradeckého kraje. Plošné testování 83 zaměstnanců domova seniorů a stovky klientů krajského zařízení se uskutečnilo v pondělí 27. července.

„Prokázalo se to u čtyř zaměstnanců domova plus jedné ženy, od které to pravděpodobně chytili. Žádný nemocný klient v tuto chvíli,“ řekl ČTK Lechmann. O konkrétních opatřeních v sociálních krajských zařízeních by mělo hejtmanství informovat dnes dopoledne.

Nemoc byla u zaměstnankyně, která se vrátila z Ukrajiny, prokázána v pátek večer. Šlo o první potvrzený případ covidu-19 v krajských domovech pro seniory. U ošetřovatelky bylo onemocnění zjištěno náhodou. Žádné příznaky nepociťovala, nechala se testovat kvůli tomu, že nákaza se objevila u jejího manžela.

Přestože v Královéhradeckém kraji v posledních dnech počty potvrzených nákaz koronavirem rostou, region i nadále patří v ČR k těm s nejnižším výskytem nákazy.

Počet případů oproti pondělku vzrostl o devět na 283, vyplynulo z dnes zveřejněných dat ministerstva zdravotnictví. V Královéhradeckém kraji bylo dosud zjištěno 51,3 případu nákazy v přepočtu na 100 000 obyvatel. Lépe na tom byl dnes v ČR už jen Jihočeský kraj, kde měli 43,63 případu na 100 000 obyvatel.

Podle posledních dostupných dat Krajské hygienické stanice v Hradci Králové z pondělí 27. července bylo v Královéhradeckém kraji 32 aktivních případů nákazy, o jeden více než v sobotu 25. července, z toho nejvíce – 15 – na Hradecku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa