Když po sametové revoluci ministerstvo vnitra vydalo zákon o zpřístupnění svazků StB, ti, co se státní bezpečnosti upsali, měli najednou problém. Herce ale ani nenapadalo, že by měl mít strach. Vždyť po roce 1968 nemohl několik let hrát, protože na rozdíl od jiných veřejně neschválil vstup sovětských tanků do Československa, a dokonce kvůli tomu napsal dopis Leonidu Brežněvovi.

Jenže na to všechno se rychle zapomnělo. Státní bezpečnost totiž Skopečka od roku 1978 vedla jako agenta. Jeho krycí jméno bylo Franta. Registroval ho odbor zabývající se bojem s takzvaným vnitřním nepřítelem. „Po listopadu mi někdo řekl, ty seš v seznamech StB. Řekl jsem, že je to blbost, kdo mě zná, tak ví, jakej já bych byl fízl...” řekl až pobaveným tónem při natáčení své 13. komnaty pro Českou televizi.

Jenže tohle nebyla blbost ani fór, a tak musel kvůli očištění svého jména až k soudu. „Nevím, proč bych měl umřít s takovou kaňkou na životě,“ uvedl. A soud vyhrál. Městský soud v Praze v červnu 2005 prohlásil, že byl jako tajný spolupracovník StB evidován neoprávněně, a nařídil, aby ministerstvo vnitra jeho jméno ze seznamů do třiceti dní vyškrtlo.

VIDEO: Zemřel Jan Skopeček (†94): Ještě v devadesáti měl osm ženských!

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Jan Skopeček (†94): Ještě v devadesáti měl osm ženských! MIRKA DVOŘÁKOVÁ, LUKÁŠ ČERVENÝ, JAROSLAV BOUDA

Bohužel, stigma udavače Skopečka zčásti pronásledovalo do jeho smrti. Mnozí zkrátka neuvěřili, že na ně nedonášel. „To trvá dodnes. Soudil jsem se, ten soud jsem vyhrál. A nic. To není dobrý pocit, když vám někteří lidé říkají – ty fízle. Neřeknou to, ale cítím to...“ lamentovala před lety hvězda filmu Tři chlapi v chalupě. „Dneska už je to jedno, jsem dědek, ale před pěti osmi roky... - vždyť já jsem v televizi hnedle nic nehrál!“ Od revoluce vyjma několika pohádek, Kameňáků a Bobulí nic významnějšího nenatočil...

Dopis Břežněvovi i schůzky s agenty

Pusu měl herec vždycky proříznutou a nebál se. Když tak po roce 1968 dostal na jevišti i v televizi zákaz, nelenil a napsal dopis sovětskému pohlavárovi. „Po srpnové okupaci jsem se po výzvě jednoho novináře rozhodl, že napíšu dopis Leonidu Brežněvovi, v němž jasně vyjádřím svůj nesouhlas se vstupem vojsk – jestli ho četl, nevím... Odpověď z Kremlu mi nepřišla,” říkal Skopeček na rovinu.

„Dovolil jsem si toho moc, a tak když jsem při stranické prověrce neschválil vstup vojsk, byl můj osud zpečetěn. Z KSČ mne vyloučili, z divadla naštěstí ne,“ popsal tehdejší dobu. 

VIDEO: Skopeček dva měsíce po smrti manželky Tichánkové: Nová žena?!

Video
Video se připravuje ...

Skopeček dva měsíce po smrti Tichánkové: Nová žena?! Luboš Procházka, Petr Novovotný

Herec nikdy nepopíral, že se s estébáky občas scházel. „V polovině 70. let mi přišla obsílka, abych přišel svědčit do Bartolomějské ulice. Už to bylo podezřelý, a že když se nedostavím, tak budu předveden. Kladli mi nesmyslné otázky, jako čím byl tatínek nebo jak se dostala dcera do Francie. Pak mě odvedl nějaký dolů a řekl mi, až vás budeme potřebovat, tak si vás zavoláme. Takovouhle blbost, já jsem nic nepodepsal,” vylíčil v 13. komnatě, jak to všecho začalo.

„A taky že jo. Zavolali mi, sešli jsme se v Radiokavárně a bavili jsme se čtyřikrát za rok. Ale jen o filmu a o divadle. Veděl jsem, že je to StB, tak jsem nic neřekl,” dodal s tím, že jim spolupráci nikdy nepodepsal a nikoho neudal.

Herec nikdy netutlal ani to, že podepsal komunistickou antichartu, tedy dokument odsuzující Chartu 77. „Mé svědomí to nijak netíží, udělal bych to znovu. Nepovažoval jsem to za nic důležitého. Nebyl to žádný rozsudek smrti, jako se to stávalo za války nebo v padesátých letech. Nepodpisem by se nic nezměnilo. Jen bych zkomplikoval život sobě a svým blízkým,“ okomentoval zpětně své rozhodnutí v Divadelních novinách.

Historik mu nevěří

Skopečkově argumentům neuvěřil historik Milan Churaň (89). Napadá hlavně to, že soudkyně Jaroslava Lobotková přijala za bernou minci ve sporu fakt, že Skopeček spolupráci nepodepsal. „Dělá si soudkyně z lidí blázny nebo vytváří zcela novou pohádku, že estébáci byli čerti, kterým se člověk musel vlastnoručně upsat, pokud možno vlastní krví, aby měly jeho činy nějakou platnost?” uvádí ve svém dobovém komentáři z roku 2005.

Odkazuje přitom na novelizovanou směrnici A-oper-I-3, která byla vydána rozkazem ministra vnitra ČSSR č. 3/78, která uvádí: „Písemný závazek se nevyžaduje v případech, kdy by jeho podpis mohl ohrozit dobrý vztah získávaného tajného spolupracovníka ke spolupráci s kontrarozvědkou. V tomto případě postačí ústní souhlas získávaného tajného spolupracovníka.“

VIDEO: Zemřel Ilja Racek (†88). Měl potíže s StB, nechtěl udávat kamarády

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Ilja Racek (†88). Měl potíže s StB, nechtěl udávat kamarády Filmexport Home Video

„Směrnice neříkají, že se to nesmí stát v hospodě – tam společnost tří lidí u nějakého stolu nevzbudí žádnou pozornost,“ argumentuje historik známý třeba jako hlavní autor encyklopedie KDO BYL KDO ve 20. století. „Bezúhonnost založená na tom, že člověk sice práskal, ale písemně se k tomu nezavázal, je jen k trpkému smíchu,“ tepal Churaň dál do Skopečka.

Fotogalerie
32 fotografií